Dieta w przewlekłej chorobie nerek [Porada eksperta]
Moja Mama wychodzi ze szpitala po przebytej chorobie nerek, nie wiem o jaką dietę dla niej zadbać.
Witam! Wskazówki, które Pani otrzyma, są dla chorych, którzy nie są objęci dializami i nie posiadają przeszczepionej nerki. Aby monitorować działanie nerek należy kontrolować wskaźnik GFR. Można go wyznaczyć poprzez zbadanie kreatyny we krwi. Od jego wartości zmieniać się będzie poziom białka, energii i innych składników odżywczych. Kaloryczność diety może być obniżona, jeżeli lekarz zalecił obniżenie spożycia białka. Warto uzupełnić starty energetyczne zwiększeniem np. cukru, który obecny jest np. w modzie, galaretkach czy produktach zbożowych. Można zwiększyć rownież ilość tłuszczu w diecie, np. wysokogatunkowe margaryny czy oliwa z oliwek. Przy przewleklej chorobie nerek, niezmiernie ważne jest zapisywanie wszystkiego, tak aby potem przy za dużym chudnięciu lekarz lub dietetyk mógł zmodyfikować jadłospis. Jeżeli nie ma Pani dietetyka w swoim miejscu zamieszkania, są również możliwe takie porady online. W chorobie nerwowej istotne jest kontrolowanie ilości białka. W zależności od stopnia rozwoju choroby będzie różna wartość. Trzeba o to spytać lekarza. Jeżeli lekarz zaleci, trzeba będzie ograniczyć sód. Wtedy bezwzględnie proszę wykluczyć proszkowane sosy, gotowe sosy, kiełbasy, wędliny, gotowe potrawy i większość dań w restauracjach. Proszę spytać lekarza czy należy kontrolować w diecie fosfor, wapń, potas. Jeżeli tak, proszę do mnie napisać. Dam Pani kolejne wytyczne.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl
Inne porady tego eksperta