Czy indeks glikemiczny otrębów wzrasta przy ich smażeniu/pieczeniu? [Porada eksperta]
Witam, mam pytanie odnośnie do robienia panierki do mięsa, np. z otrębów i płatków owsianych, a dokładnie, czy w momencie ich pieczenia na tłuszczu wzrasta ich indeks glikemiczny? Choruję na insulinoporność i niestety muszę się kierować produktami o niskim IG, natomiast ciężko mi znaleźć taką informację, jak będą reagować otręby podczas pieczenia.
Im dłużej otręby będą poddawane obróbce technicznej, tym indeks glikemiczny będzie wyższy. Proponuję smażyć bardzo cienkie kotlety, wtedy krócej narażone będą na działanie wysokiej temperatury. Dodatkowo można zmniejszyć IG potrawy, poprzez dodanie produktów o bardzo niskim indeksie.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl
Inne porady tego eksperta