Jak zwiększyć metabolizm i szybciej chudnąć? [Porada eksperta]
Zawsze byłam chuda i źle się czuję teraz, mając fałdy na biodrach. Mój wzrost to 173 cm, stopniowo przez ok. 5 lat z wagi 60 kg doszłam do 70 kg masy ciała. Przeszłam na dietę Dukana i po 3 miesiącach schudłam, owszem, do 63 kg, przy czym w ciągu kolejnych 2 lat przytyłam do 80 kg! Mam siedzącą pracę, ale się nie objadam. Nie jem batonów, nie piję słodkich napojów. Po Dukanie owsianka na śniadanie, jogurt z owocem na II śniadanie, sałata, łosoś... Nie wiem z czego te kilogramy się odkładały. Obecnie od 5 miesięcy ćwiczę na orbitreku, dużo spaceruję, schudłam dopiero jakieś 6-7 kg. Nie przepadam za pieczonym mięsem, często gotuję na parze, jem ryby, za to mało ziemniaków - częściej ryż i makaron. Poza tym dużo serków białych, pleśniowych, ale i trochę żółtych. Jogurt z owocami, ale nie owocowy, bo takie są za słodkie. Nie słodzę kawy i herbaty, ale lubię zjeść do kawy kawałek ciasta lub pomadkę. Nie zdarza mi się zjeść tabliczki czekolady, paczki ciastek czy Nutellę łyżką :) Chipsy raz na kilka miesięcy, słodkie napoje rzadko. Czytałam opinie, że orbitrek to pożeracz tłuszczu, że w 2 miesiące ludzie zrzucają 8 kg, a u mnie to wygląda inaczej. Zastanawiam się jaką dietę mogłabym zastosować, żeby mieć siłę ćwiczyć moje interwały i szybciej chudnąć. Na dietach często brakuje mi sił na intensywne ćwiczenia. Czy zażywać jakieś suplementy diety?
Osoby, które stosowały dietę Dukana mają złudne wrażenie, że na każdej innej diecie tkanka tłuszczowa redukuje się zbyt wolno. Tak nie jest. Ten efekt, który teraz Pani osiągnęła, czyli 7 kg w 5 miesięcy jest idealny i bardzo zdrowy. Wie Pani o tym, że szybkie chudnięcie powoduje szybkie tycie. Zawsze tak jest. Nie rozumiem więc dlaczego chce zrobić to Pani szybciej? 1 kg tłuszczu waży ok. 7000 kcal. Jeżeli Pani zapotrzebowanie (przykładowo) wynosi 2200 kcal, to spożywając o 1000 kcal mniej po 7 dniach otrzyma Pani ubytek 1 kg (7000 kcal). Jednak na ścisłej diecie 1200 kcal ciężko jest wytrzymać powyżej 3 miesięcy.
To, co mogłabym Pani zaproponować, to wybór produktów, które zmniejszają wydzielanie insuliny z trzustki (nadmiar insuliny sprzyja tyciu) oraz produkty, które "podkręcają" Pani metabolizm (im wyższy metabolizm, tym szybsza redukcja tłuszczu). Proszę wydrukować z internetu listę produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG) i starać się ją stosować. Ta lista będzie dotyczyła węglowodanów, czyli wszystkich produktów, które zawierają w sobie cukier. Proszę wybierać te z niskim IG.
Jeżeli chodzi o produkty spożywcze, które przyspieszają metabolizm, to przede wszystkim mięso chude, ryby, białe sery chude, jajka, owoce morza, jogurty. Istnieje również cały szereg przypraw, które korzystnie wpływają na metabolizm. Należą do nich: przyprawy ostre i korzenne, takie jak cynamon, chili, pieprz, imbir, bo zwiększają one produkcję ciepła w organizmie. Podobnie działa chrzan, ćwikła oraz musztarda.
Przyspieszy też Pani redukcję tłuszczu poprzez spożywanie małych posiłków co ok. 3 godziny. To najważniejsza zasada odchudzania. Dlaczego? Jedząc regularnie mało organizm, mimo deficytu kalorii, nie boi się spalać własnego tłuszczu. Intensywne spalanie rozpoczyna się w 4-5 dobie. Bardzo ważne jest stałe nawadnianie organizmu i pozbywanie się toksyn. Warto wypijać 2 szklanki wody na godzinę.
Jeżeli mimo zaleceń nie będzie miała Pani efektów, sugeruję wykonać badanie TSH, FT3, FT4 oraz test po obciążeniu glukozą. Jeżeli chodzi o suplementację i dietę, polecam dietę MediDiet.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl
Inne porady tego eksperta