Mleko z obniżoną zawartością laktozy - czy jest słodsze? [Porada eksperta]

2014-09-18 15:31

Mam pytanie odnośnie mleka z obniżoną zawartością laktozy. Ostatnio po spróbowaniu owego mleka zauważyłam, że jest ono słodsze od zwykłego (pomimo podobnego składu procentowego tłuszczy, węglowodanów itp.) Zainteresowana tematem zaczęłam szukać w Internecie i natrafiłam na informację, iż słodki smak takiego mleka jest wynikiem rozkładu laktozy na glukozę i galaktozę. A także, że po wypiciu takiego mleka następuje szybki wzrost glukozy we krwi tak jak po zjedzeniu, np. słodkiego batona. W związku z tym mam pytanie, czy te informacje są prawdziwe? Czy osoby dbające o linie mogą spożywać takie mleko czy lepiej pozostać przy zwykłym?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Pani Kasiu, wszystkie cukry w organizmie człowieka w konsekwencji przekształcają się w glukozę, która przenika do komórek. Szybki wzrost cukru będzie występował zarówno po zwykłym mleku z laktozą, jak i po mleku bez laktozy przy wypiciu więcej niż 200 ml na raz.

Proszę wybierać mleko, które przede wszystkim ma mało tłuszczu, czyli max. 1,5% na 100 ml. Osoby dbające o linię mogą pić każde chude mleko.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl

Inne porady tego eksperta