Odchudzanie to zmiana sposobu żywienia, jaki był do tej pory. Problemem jest to, że jedne rzeczy lubimy bardziej, inne mniej. Są jednak takie, bez których odchudzanie nie jest możliwe. Mam na myśli produkty zbożowe pełnoziarniste, warzywa, wodę i dobre białko mięsa i ryb.
Jeżeli przygotowanie diety z takich posiłków to problem, może Pani skorzystać z produktów gotowych Medidiet, dostępnych już w Polsce.
Dieta powinna składać się z 2 etapów: odchudzania i stabilizacji.
Pierwszy etap to 5 małych posiłków z przewagą warzyw. Są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo witamin, minerałów innych biozwiązków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoc powinien pojawić się tylko w jednym posiłku, najlepiej rano. W co najmniej 3 posiłkach powinny pojawić się 1-2 łyżki kaszy lub ciemnego ryżu. W każdym posiłku (w pierwszej fazie odchudzania) powinno być chude białko: jaja (bez żółtka), ser biały chudy, chude ryby, drób. Do obiadowych warzyw należy dolać 1 płaską łyżkę oliwy. Chleb może spożywać Pani dwa razy dziennie po 30 g jedna kromka.
Warto pamiętać, aby dieta była urozmaicona, ponieważ tylko taka dieta dostarczy większości niezbędnych składników. Na śniadanie i kolację może Pani zamiast wody wypijać szklankę chudego mleka lub kefiru.
W ciągu całego dnia należy pić jak najwięcej wody mineralnej. Aby przyspieszyć metabolizm, proszę regularnie ćwiczyć. Polecam szybkie marsze po 60 minut 4-5 razy w tygodniu. Te wszystkie zalecenia, bez wysokiej motywacji i chęci do zmiany nawyków są nieskuteczne. Może Pani skorzystać z coachingu dietetycznego, dzięki któremu otrzyma Pani wsparcie i zwiększy motywację.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl
Inne porady tego eksperta