Otłuszczona wątroba - jaką dietę stosować? [Porada eksperta]
Co jeść przy lekko otłuszczonej wątrobie i pogrubionych ścianach woreczka żółciowego? Jakich produktów należy unikać, a jakie uwzględnić w diecie?
Po konsultacji z lekarzem, który zaleci odpowiednią osłonę wątroby należy przejść na dietę niskotłuszczową i bogatą w węglowodany złożone pod postacią produktów zbożowych z pełnego ziarna i warzyw.
Istotne jest unikanie obfitych posiłków, ale również głodzenia się. Wskazane jest przyjmowanie mniejszych porcji pożywienia ze zwiększoną częstością, najlepiej około 5–6 posiłków dziennie, regularnie, o stałych porach. Ważne jest staranne przeżuwanie.
Potrawy pieczone należy zastępować gotowanymi i duszonymi. Niewskazane jest spożywanie tłustych mięs i ryb oraz stosowanie majonezów, margaryny, smalcu. Ponadto, zalecane są większe ilości odtłuszczonych produktów nabiałowych, spożywanie chleba pszennego lub chleba typu graham, kasz i makaronów.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl
Inne porady tego eksperta