Sok z buraków czerwonych a cukrzyca typu 2 [Porada eksperta]

2014-02-11 15:36

Burak czerwony posiada duże ilości cukrów prostych, więc nurtuje pytanie mnie, czy w jadłospisie osób chorych na cukrzycę typu 2 może znaleźć się sok z buraków czerwonych, a jeśli tak to czy lepiej z buraków surowych, czy gotowanych (oczywiście w skórce)?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Posługując się wymiennikami węglowodanowymi, może Pani spokojnie wprowadzić sok z buraków, w przeliczeniu na Pani dietę. Warto przed i po wypiciu zmierzyć cukier. Preferowany jest sok na zimno.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl

Inne porady tego eksperta