Tran zawiera naturalne witaminy A, E i D oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – kwas DHA i EPA. Poza tym można w nim spotkać sensowne ilości jodu czy selenu. Zawiera też różne inne kwasy tłuszczowe, ale nie mają one takiego znaczenia zdrowotnego lub występują w mniejszej ilości. Zdecydowanie można i warto go spożywać! Zawarte w nim kwasy omega-3 będą wręcz obniżać poziom "złego" cholesterolu.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl
Inne porady tego eksperta