Zaparcia [Porada eksperta]

2013-04-07 20:34

Od kilku lat miewam zaparcia 2-3 dni z rzędu. Jaki to ma związek z wagą? Ważę 7 kg za dużo, rano jadam płatki z jogurtem, w pracy owoce i kanapki, w domu obiadokolację. Czy powinnam do diety dodawać otręby?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Zaparcia stolca nie są chorobą, jednak mogą być objawem różnych chorób jelita grubego. Dlatego bardzo ważne jest poznanie przyczyny, jaką może być np. upośledzony odruch defekacji, zaparcia nawykowe, wiąd rdzenia. Zaparcia związane są w największym stopniu ze stylem życia i nieprawidłowym żywieniem. Dla większości z nas jest to problem wynikający z życia w stresie, pośpiechu i unikaniu regularnych ćwiczeń fizycznych. Jak najbardziej powinna Pani stosować otręby oraz inne produkty spożywcze bogate w błonnik pokarmowy jak warzywa, owoce, ciemne pieczywo, kasza gryczana, ryż brązowy. Jednocześnie powinna Pani zmniejszyć spożycie łuszczów zwierzęcych jak i słodyczy.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl

Inne porady tego eksperta