Odpowiednia dieta dla pracownika fizycznego [Porada eksperta]
Witam! Pracuję fizycznie w fabryce od lat i nie jestem w stanie znaleźć sobie odpowiedniego systemu jedzenia. Mam 27 lat i tyję powoli, a systematycznie - bez względu na starania. Nigdy mnie w domu nie nauczono, co to znaczy zbilansowana dieta - zawsze jedliśmy co chcieliśmy. Stosując każdą możliwą dietę, chodzę do pracy tak koszmarnie głodna i osłabiona, że muszę z niej rezygnować dość szybko - naprawdę nie mogę sobie pozwolić na opuszczenie normy. Tylko co robić? Strony opisują, co znaczy zbilansowana dieta, ale nie wiem, co to znaczy dla kogoś takiego jak ja - chcę po prostu unormować jedzenie i poczuć się trochę lżej (nawet nie fizycznie, nie przeszkadza mi moje ciało, ale psychicznie - wiecie co mam na myśli?) i zdrowiej - włosy mi wypadają, zęby psują szybciej niż kiedyś, etc. Wiem, że jestem jeszcze za młoda, żeby zrzucić to na wiek, ale martwi mnie ten stan rzeczy. Proszę o pomoc.
Pani Olu! Zbilansowana dieta to taka, w której spożywa Pani produkty z każdej grupy spożywczej w odpowiedniej ilości. Do grup spożywczych zaliczamy: mleko i produkty mleczne, produkty zbożowe (kasza,ryż, makaron, pieczywo płatki), warzywa, owoce, mięso i ryby, jaja, tłuszcze (oleje i masło), cukier. Dieta zbilansowana to taka, w której wypija Pani co najmniej 2 litry wody.
Jak wygląda porcja? Jej wielkość zależy od Pani wzrostu, masy ciała i aktywności fizycznej. O żadnym z tych parametrów Pani nie napisała, więc nie mogę podać Pani szczegółowej odpowiedzi.
Proponuję spożywać 5 posiłków (lub 6 jeżeli wcześnie Pani wstaje i późno chodzi spać). W każdym posiłku lub w co najmniej 4 proszę spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (wykluczyć białą mąkę i wszystko co z niej zrobione). Warzywa (różne) należy dołożyć do każdego posiłku, np. pomidory z sałatą i rzodkiewką do kanapek, sok warzywny do drugiego śniadania, warzywa gotowane i surówki do obiadu, surowe warzywa do podwieczorku i warzywa do kanapki - ogórek, papryka, kalarepa. Aby wzmocnić zęby i cały organizm należy spożywać różne warzywa. Spożywanie przez cały tydzień tylko np. pomidora i ogórka nie spełnia funkcji wzmacniającej Pani organizm. Jeżeli chodzi owoce, przy odchudzaniu wystarczą Pani dwie porcje po ok. 150 g (nigdy na noc). Produkty mleczne proszę wybierać chude (do 1,5 % tłuszczu na 100 g produktu). Warto spożywać 2 porcje produktów mlecznych. Mięso czy ryby wystarczy jeść raz dziennie. Proszę wybierać drób bez skóry i chude mięso czerwone. Do warzyw proszę dodawać 1-2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego. Na oleju rzepakowym można również podsmażać, chociaż najlepiej wybierać inną formę obróbki termicznej, jak np. gotowanie, duszenie czy pieczenie w piekarniku bez tłuszczu. Jajka i wędliny proszę spożywać wymiennie z serami do kanapek. Te składniki w nadmiarze tuczą, więc warto kontrolować ilość do 3-4 cienkich plasterków lub 1 jajko. Proszę unikać cukru do kawy, herbaty oraz wykluczyć bułki kajzerki, jagodzianki i wszystkie inne ciasta z mąki białej. Raz lub dwa razy w tygodniu można zjeść coś małego słodkiego.
Aby poprawić stan swojego zdrowia bardzo ważna jest aktywność fizyczna na świeżym powietrzu. Już spacer może przyczynić się do tego, że poczuje się Pani lepiej. Proponuję dążyć do tego, aby była Pani aktywna każdego dnia. Ciepło pozdrawiam!
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. "Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.katarzynapryzmont.pl
Inne porady tego eksperta