Obecnie najważniejsze jest Twoje zdrowie. Anemia pojawia się, gdy nie dostarczasz organizmowi odpowiedniej ilości składników, przede wszystkim żelaza, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B.
W tym momencie Twoja dieta nie powinna być niedoborowa, zarówno energetycznie, jak i jakościowo. Powinnaś zwrócić uwagę na odpowiednie spożycie produktów, tj. mięso, produkty z pełnego przemiału, zielone warzywa.
Nie wiem niestety jaki miałaś poziom Fe i ferrytyny we krwi oraz czy lekarz zalecił suplementację. Moim zdaniem powinnaś wstrzymać się z dietą stricte odchudzającą, a na razie wdrożyć zasady zdrowego żywienia. Regularne, małe i częste posiłki, żywność o wysokiej gęstości odżywczej, a niskiej kalorycznej prawdopodobnie i tak przyniosą lekki systematyczny spadek masy ciała.
Polecałabym wybrać się do dietetyka, który wytłumaczy prawidłowy sposób żywienia i dostosuje go do Twoich aktualnych potrzeb.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta