Anemia a dieta odchudzająca [Porada eksperta]
Mam 15 lat. W ciągu 2,5 miesiąca schudłam 12 kg (mój wzrost: 164 cm; początkowa waga: 60 kg; końcowa: 48 kg). Moja dieta była fatalna, gdyż jadłam ok. 400 kcal dziennie. Nie utrzymałam wagi i w efekcie znów ważę 60 kg. Byłam ostatnio u lekarza, kazał mi zrobić badanie krwi. Okazało się, że mam anemię. Czy mogłabym znów się odchudzać? Oczywiście teraz moja dieta wyglądałaby zupełnie inaczej.
Obecnie najważniejsze jest Twoje zdrowie. Anemia pojawia się, gdy nie dostarczasz organizmowi odpowiedniej ilości składników, przede wszystkim żelaza, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B.
W tym momencie Twoja dieta nie powinna być niedoborowa, zarówno energetycznie, jak i jakościowo. Powinnaś zwrócić uwagę na odpowiednie spożycie produktów, tj. mięso, produkty z pełnego przemiału, zielone warzywa.
Nie wiem niestety jaki miałaś poziom Fe i ferrytyny we krwi oraz czy lekarz zalecił suplementację. Moim zdaniem powinnaś wstrzymać się z dietą stricte odchudzającą, a na razie wdrożyć zasady zdrowego żywienia. Regularne, małe i częste posiłki, żywność o wysokiej gęstości odżywczej, a niskiej kalorycznej prawdopodobnie i tak przyniosą lekki systematyczny spadek masy ciała.
Polecałabym wybrać się do dietetyka, który wytłumaczy prawidłowy sposób żywienia i dostosuje go do Twoich aktualnych potrzeb.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta