Anemia a dieta odchudzająca [Porada eksperta]

2009-08-04 10:08

Mam 15 lat. W ciągu 2,5 miesiąca schudłam 12 kg (mój wzrost: 164 cm; początkowa waga: 60 kg; końcowa: 48 kg). Moja dieta była fatalna, gdyż jadłam ok. 400 kcal dziennie. Nie utrzymałam wagi i w efekcie znów ważę 60 kg. Byłam ostatnio u lekarza, kazał mi zrobić badanie krwi. Okazało się, że mam anemię. Czy mogłabym znów się odchudzać? Oczywiście teraz moja dieta wyglądałaby zupełnie inaczej.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Obecnie najważniejsze jest Twoje zdrowie. Anemia pojawia się, gdy nie dostarczasz organizmowi odpowiedniej ilości składników, przede wszystkim żelaza, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B.

W tym momencie Twoja dieta nie powinna być niedoborowa, zarówno energetycznie, jak i jakościowo. Powinnaś zwrócić uwagę na odpowiednie spożycie produktów, tj. mięso, produkty z pełnego przemiału, zielone warzywa.

Nie wiem niestety jaki miałaś poziom Fe i ferrytyny we krwi oraz czy lekarz zalecił suplementację. Moim zdaniem powinnaś wstrzymać się z dietą stricte odchudzającą, a na razie wdrożyć zasady zdrowego żywienia. Regularne, małe i częste posiłki, żywność o wysokiej gęstości odżywczej, a niskiej kalorycznej prawdopodobnie i tak przyniosą lekki systematyczny spadek masy ciała.

Polecałabym wybrać się do dietetyka, który wytłumaczy prawidłowy sposób żywienia i dostosuje go do Twoich aktualnych potrzeb.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Czy możesz mieć anemię?

Pytanie 1 z 13
Czy w ostatnim czasie zaobserwowałaś u siebie suchość i łamliwość włosów?