Produkty bez laktozy a IG i cukrzyca [Porada eksperta]
Czy spożywanie produktów bez laktozy - mleka, serów żółtych - ma jakikolwiek sens (tzn. czy jest ostatecznie zdrowsze) w przypadku osób w stanie przedcukrzycowym, przy cukrzycy ciężarnych oraz cukrzycy typu 2? Jak przedstawia się IG takich produktów w stosunku do ich "normalnych" odpowiedników. Czy jest niższe?
Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy i galaktozy. Produkty tego typu dedykowane są osobom cierpiącym na hipolaktazję, nietolerancję laktozy, jednak nie są najlepszym wyborem dla osób w stanie przedcukrzycowym, z cukrzycą ciężarnych czy cukrzycę typu 2.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta