Kiedy stosować białko serwatkowe? [Porada eksperta]

2016-09-06 14:58

Co myśli pani o stosowaniu białka serwatkowego w diecie? Chodzi tutaj o zdrowe odżywianie i możliwość utraty kilku kilogramów? Czy białka serwatkowe mają dobry wpływ na metabolizm, czy lepiej zaprzestać ich stosowania?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Białko serwatkowe zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy potrzebne do prawidłowej regeneracji, co czyni go pełnowartościowym źródłem białka. Jest to wysokiej jakości białko, naturalnie występujące w mleku.

Szczególne zainteresowanie odżywkami na bazie serwatki wykazują osoby trenujące różnego rodzaje sporty (w tym kulturystyka i fitness), u których występuje większe zapotrzebowanie na białko. Uważać powinny na tego typu odżywki osoby z nietolerancją białek mleka oraz laktozy. U takich osób istnieje ryzyko wystąpienia głównie zaburzeń jelitowych, takich jak: wzdęcia, bóle brzucha, nadmierna ilość gazów itp.

Jeśli stosuje Pani zbilansowaną dietę o odpowiedniej albo o zwiększonej zawartości białka, to uważam taką suplementację za zbędną. Jeśli nie ćwiczy Pani wyczynowo na siłowni i nie robi ciężkich treningów siłowych, z racji których mógłby Pan potrzebować zwiększonej ilości białka w diecie, to taka suplementacja jest niepotrzebna. Białko serwatkowe dostarcza podstawowych aminokwasów, pomaga też w naprawie i odbudowie tkanki mięśniowej, dlatego jest dobre dla sportowców. Samo w sobie nie ma działań odchudzających, czy przyspieszających metabolizm.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta