Kiedy stosować białko serwatkowe? [Porada eksperta]
Co myśli pani o stosowaniu białka serwatkowego w diecie? Chodzi tutaj o zdrowe odżywianie i możliwość utraty kilku kilogramów? Czy białka serwatkowe mają dobry wpływ na metabolizm, czy lepiej zaprzestać ich stosowania?
Białko serwatkowe zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy potrzebne do prawidłowej regeneracji, co czyni go pełnowartościowym źródłem białka. Jest to wysokiej jakości białko, naturalnie występujące w mleku.
Szczególne zainteresowanie odżywkami na bazie serwatki wykazują osoby trenujące różnego rodzaje sporty (w tym kulturystyka i fitness), u których występuje większe zapotrzebowanie na białko. Uważać powinny na tego typu odżywki osoby z nietolerancją białek mleka oraz laktozy. U takich osób istnieje ryzyko wystąpienia głównie zaburzeń jelitowych, takich jak: wzdęcia, bóle brzucha, nadmierna ilość gazów itp.
Jeśli stosuje Pani zbilansowaną dietę o odpowiedniej albo o zwiększonej zawartości białka, to uważam taką suplementację za zbędną. Jeśli nie ćwiczy Pani wyczynowo na siłowni i nie robi ciężkich treningów siłowych, z racji których mógłby Pan potrzebować zwiększonej ilości białka w diecie, to taka suplementacja jest niepotrzebna. Białko serwatkowe dostarcza podstawowych aminokwasów, pomaga też w naprawie i odbudowie tkanki mięśniowej, dlatego jest dobre dla sportowców. Samo w sobie nie ma działań odchudzających, czy przyspieszających metabolizm.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta