Według PTD i PTG (2014) normy na glukozę na czczo to >92-125 mg/dl, po 1 godz. >180 mg/dl, po 2 godz. >153-199 ml/dl. Przy analizie wyników warto powoływać się na te normy.
Poziom cukru (glukozy) we krwi - badanie. Normy, wyniki [TABELA]
Odpowiadając na pytanie dlaczego po tłustych posiłkach glikemia wychodzi niższa niż po prostych "dietetycznych" daniach.
Jeżeli jesteś pod opieką diabetologa zapewne znasz takie terminy jak wymienniki węglowodanowe, wymienniki białkowo-tłuszczowe. Otóż jeżeli spożywasz danie tłuste, to w nim znajduje się pewna ilość węglowodanów, tłuszczy, białka i składników odżywczych. Aby podnieść stężenie glukozy w surowicy musi wchłonąć się z posiłku pewna ilość węglowodanów.
Gdy twój posiłek obfituje w tłuszcz i białko, węglowodany są w mniejszym stopniu wchłaniane, ale także dzieje się to znacznie wolniej. Na powierzchni jelit powstaje pewnego rodzaju warstwa tłuszczu, który stanowi pewną barierę przed wchłanianiem węglowodanów. Dzięki temu w takim samym czasie jakbyś zjadła samą bułkę z warzywami węglowodany się w mniejszym stopniu wchłoną.
Natomiast w kanapce jedyną przeszkodą we wchłonięciu węglowodanów stanowi błonnik frakcji rozpuszczalnej pochodzącej np. z warzyw, które masz na kanapce. Nie znaczy to jednak, abyś spożywała tylko tłuste potrawy. Jednak postaraj się komponować kanapki z wielowarzywną sałatką, np. z pestkami słonecznika, siemieniem lnianym.
Zachęcam do udania się do dobrego dietetyka, który podczas wizyty wytłumaczy dokładnie mechanizmy wymienników i wskaże, jak najlepiej komponować posiłki, aby poziom cukru we krwi był stały.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta