Jeśli zwiększy Pani kaloryczność posiłków i nie będzie wykonywała ciężkich treningów siłowych i spalających tkankę tłuszczową, to powinna Pani „przytyć w tłuszczu”. Korzystnie by było gdyby zwiększyła Pani dzienną kaloryczność jadłospisu, zwiększyła ilość węglowodanów oraz tłuszczu w diecie, których nadmiar powoduje przyrost tkanki tłuszczowej. Czyli powinna jeść Pani produkty takie, jak chleb, makarony, ryż, kasze, owoce świeże i suszone. Jeśli wypije Pani przed posiłkiem szklankę soku owocowego, to pobudzi Pani apetyt. Do posiłków proszę dodawać więcej oliwy, orzechów, nasion, które są skoncentrowanym źródłem energii.
Powinna Pani zachować zasady zdrowego odżywiania, czyli ilość i regularność posiłków. Nie powinna Pani włączać do diety wysokokalorycznych niezdrowych przekąsek, fast foodów, słodyczy i wysokoprzetworzonej żywności. Po prostu jeść to, co Pani lubi, w miarę możliwości odpoczywać po posiłkach, zapewni to lepsze wchłonięcie wszystkich wartości odżywczych z jedzenia.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta