Dieta w ciąży z cukrzycą. Pomiary cukru po porodzie [Porada eksperta]
Zdiagnozowano u mnie cukrzycę ciążową. Odstawiłam wszelkie cukry proste, eliminuję je z diety - cukry w górnych granicach to około 110. Diabetolog pozwolił mi czasem na lody. Jednak na wielu forach wskazano, że podnoszą one cukier. Pozwoliłam sobie 2 razy. Za każdym razem mierzyłam cukier po 20, 40 i 60 min i nie przekroczył 100. Czy to możliwe, że nie podnoszą mi cukru i mogę sobie na nie pozwolić? Czy w czasie połogu również muszę zachować dietę i pomiary, czy tylko powtórzyć krzywą po połogu?
Dieta przy cukrzycy ciążowej powinna być bogata w węglowodany złożone i błonnik. Unikać należy tłuszczów i węglowodanów prostych. Dieta powinna zawierać wszystkie składniki pokarmowe: białko, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy. Istotne jest zachowanie odpowiedniej kaloryczności, regularność posiłków, dobór produktów i sposób ich przygotowania.
Przy cukrzycy ciążowej trzeba unikać dużych wahań stężenia glukozy we krwi, utrzymać stałą jego wartość. Możliwe jest to dzięki regularnym, niedużym posiłkom i węglowodanom złożonym. Organizm trawi je i wchłania, nie powodując nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Takie produkty to:
- pieczywo z grubego przemiału
- kasze
- płatki owsiane i jęczmienne
- ryż brązowy
- makarony razowe
Proszę jeść dużo warzyw, są one bogate w ważny w diecie błonnik.
Ograniczyć trzeba jedzenie owoców, bo zawierają one dużo cukrów prostych. Wyeliminować najlepiej zupełnie natomiast:
- winogrona
- banany
- suszone owoce
- słodkie napoje, soki
- syropy
- słodkie jogurty i serki
- ciasta
- słodycze
- czekoladę
- cukier
- miody
- dżemy
- chałwę
- lody
Ważnym źródłem energii jest białko, powinna Pani je dostarczać w postaci chudych mięs (drób, ryby, cielęcina), mleka i przetworów mlecznych. Ważne jednak, żeby zawierały jak najmniej tłuszczu i nie były dosładzane.
Proszę ograniczać tłuszcze zwierzęce na rzecz tych roślinnych, np. oleju rzepakowego, sojowego, oliwy z oliwek. Najlepszymi metodami obróbki cieplnej będzie gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie w folii, grillowanie.
Zgodnie z tym, co napisałam wcześniej, odradzam jedzenie lodów, bo mają dużo cukrów prostych, które będą podnosiły stężenie glukozy we krwi.
Po przebytej cukrzycy ciążowej u większości kobiet w ciągu 6 tygodni po porodzie poziomy glukozy wracają do normy. Po 6 tygodniach powinna Pani powtórnie wykonać test obciążenia 75g glukozy.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta