Zamiast stosowania krótkotrwałych diet, powinna Pani wprowadzić stopniowo trwałe zmiany w swoim jadłospisie. Wykluczyć pewne grupy produktów i ich po prostu nie jeść. Zmienić sposób gotowania na bardziej dietetyczny i lekki.
Starać się jeść mniej, a częściej, to znaczy 4/5 posiłków dziennie zjadanych w odstępach 3/4-godzinnych. Powinna Pani całkowicie wyeliminować żywność fast food, wysokoprzetworzone produkty, słodkie napoje i słodycze. Zamiast tłustych i ciężkich potraw przygotowywać dania na parze, duszone, grillowane, czy pieczone w foli.
Źródłem węglowodanów w Pani diecie powinny być kasze, ryż brązowy, makarony razowe, pełnoziarniste pieczywo. Natomiast białko może Pani czerpać z chudych mięs (drobiu, wołowiny), ryb, jajek, produktów mleczarskich (kefiru, maślanki, mleka, jogurtów naturalnych, twarogów). Jeśli przygotowuje Pani zupę, czy sos, to zamiast zaprawiać go mąką i śmietaną, może Pani wybrać jogurt naturalny. Takie drobne zmiany podczas gotowania dużo dają, dania są mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne. Kolacje powinna Pani jeść na 2/3 godziny przed snem. Proszę też pamiętać o dołączaniu porcji warzyw do każdego posiłku, a do śniadania, czy drugiego śniadania mogą to być owoce. Ważne też jest spożywanie odpowiedniej ilości wody, jest to 30 ml na kilogram masy ciała.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta