Nawracająca grzybica oraz problemy trawienne mogą być konsekwencją przerostu drożdżaka Candida albicans. W takim przypadku pani dieta powinna być bez cukru, drożdży i grzybów.
Czego nie jeść przy Candida Albicans?
Powinna pani wykluczyć z codziennej diety:
- wyroby cukiernicze (ciastka, ciasteczka)
- produkty wysokowęglowodanowe (np. z oczyszczonej mąki pszennej, takie jak makarony, chleb biały, bułki, ciasta)
- słodkie mleko
- owoce (z wyjątkiem tych o niskiej ilości węglowodanów)
- ocet
- przyprawy z gotowych mieszanek zawierające glutaminian sodu
- gumę do żucia
- ketchup
- musztardy
- sery pleśniowe
- czarną kawę
- herbatę
- alkohol
Co jeść, żeby pozbyć się Candida Albicans?
Produkty polecane to:
- warzywa zarówno zielone czerwone, jaki i żółte
- soki warzywne
- białe mięso
- ryby
- brązowy ryż
- soczewica
- kasza jaglana
- gryczana
- oliwa z oliwek
- olej lniany
W trakcie farmakologicznego leczenia grzybicy powinno się wspomóc organizm probiotykami. Warto przyjmować preparaty o dużej ilości przebadanych szczepów. Przede wszystkim z rodziny Lactobacillus.
Obok probiotyków należy też wzmacniać organizm prebiotykami (prebiotyki są to substancje żywieniowe dla mikroorganizmów probiotycznych). Prebiotyki również odgrywają ważną rolę w organizmie: pomagają w namnażaniu bakterii probiotycznych, stymulują układ immunologiczny, wpływają na produkcję witamin z grupy B, pomagają w przyswajaniu wapnia, żelaza i cynku.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta