Nawracająca drożdżyca i trądzik. Jaka dieta przy Candida albicans? [Porada eksperta]

2018-04-07 22:33

Mam problem z nawracającymi grzybicami pochwy od wielu lat. Zauważyłam, że objawy szczególnie nasilają się po zjedzeniu słodyczy. Mam również trądzik, myślę, że również brak równowagi hormonalnej. Częste wzdęcia. Zaparcia. Nie jestem otyła. Ważę ok. 60 kg przy 170 cm wzrostu. Wyglądam szczupło, ale jestem zatłuszczona (wałek na brzuchu i boczki) Jestem uzależniona od produktów mącznych, gdy rezygnuję z tłuszczu, to jest mi zimno, lubię słone, szczególnie paluszki, chrupki kukurydziane, orzeszki itp. Podjadam. Nie tyję. Najbardziej doskwierają mi wzdęcia, zaparcia, grzybica i trądzik. Leczenie grzybicy nie pomaga, po kuracji 2-3 dni z powrotem wraca. Tak jakbym nie miała bariery ochronnej. Grzybica jest skutkiem, ale nie wiem czego. Co mam jeść, a z czego powinnam zrezygnować?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Czego nie jeść przy Candida Albicans?
  2. Co jeść, żeby pozbyć się Candida Albicans?

Nawracająca grzybica oraz problemy trawienne mogą być konsekwencją przerostu drożdżaka Candida albicans. W takim przypadku pani dieta powinna być bez cukru, drożdży i grzybów.

Czego nie jeść przy Candida Albicans?

Powinna pani wykluczyć z codziennej diety:

  • wyroby cukiernicze (ciastka, ciasteczka)
  • produkty wysokowęglowodanowe (np. z oczyszczonej mąki pszennej, takie jak makarony, chleb biały, bułki, ciasta)
  • słodkie mleko
  • owoce (z wyjątkiem tych o niskiej ilości węglowodanów)
  • ocet
  • przyprawy z gotowych mieszanek zawierające glutaminian sodu
  • gumę do żucia
  • ketchup
  • musztardy
  • sery pleśniowe
  • czarną kawę
  • herbatę
  • alkohol

Co jeść, żeby pozbyć się Candida Albicans?

Produkty polecane to:

  • warzywa zarówno zielone czerwone, jaki i żółte
  • soki warzywne
  • białe mięso
  • ryby
  • brązowy ryż
  • soczewica
  • kasza jaglana
  • gryczana
  • oliwa z oliwek
  • olej lniany

W trakcie farmakologicznego leczenia grzybicy powinno się wspomóc organizm probiotykami. Warto przyjmować preparaty o dużej ilości przebadanych szczepów. Przede wszystkim z rodziny Lactobacillus.

Obok probiotyków należy też wzmacniać organizm prebiotykami (prebiotyki są to substancje żywieniowe dla mikroorganizmów probiotycznych). Prebiotyki również odgrywają ważną rolę w organizmie: pomagają w namnażaniu bakterii probiotycznych, stymulują układ immunologiczny, wpływają na produkcję witamin z grupy B, pomagają w przyswajaniu wapnia, żelaza i cynku.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta