Dieta dla osoby starszej z chorobą Parkinsona i zaparciami [Porada eksperta]

2018-03-04 22:25

Pracuję jako opiekunka pana chorego na Parkinsona. Ze względu na zaawansowany stan choroby pan jest prawie leżący. Parkinson powoduje zaparcia. Oprócz Parkinsona pan ten cierpi na przewlekły bronchit. Jaką dietę stosować, aby poprawić mu komfort życia?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

 Aby pobudzić pracę jelit u Pana, którym się Pani opiekuje, należy przede wszystkim zadbać o to, by posiłki zawierały odpowiednią ilość błonnika. W ciągu dnia powinien dostawać minimum 30 g błonnika. Inaczej mówiąc taką ilość zapewnia zjedzenie 0,5 kg warzyw,300 g owoców, 4 kromek pieczywa graham (140 g) oraz porcji kaszy lub płatków (70 g).

Największy wpływ na regulację perystaltyki jelit mają otręby pszenne oraz gruboziarniste produkty zboża takie jak kasza gryczana, pieczywo graham i razowe oraz pieczywo chrupkie.

Skuteczne w leczeniu i zapobieganiu zaparciom są tez owoce, suszone warzywa i świeże owoce. Na perystaltykę jelit korzystnie wpływają też produkty fermentowane typu jogurt, kefir oraz miód. Konieczna jest też odpowiednia ilość wody gdyż błonnik wiąże wodę. Zalecałabym minimum 7-8 szklanek/dobę.

Jeżeli Pan którym się Pani opiekuje miał zaleconą przez lekarza dietę łatwostrawną, to wszystkie wysokobłonnikowe produkty powinny być rozdrobnione i poddane ogrzewaniu. Najlepszym rozwiązaniem będą gotowane płatki pełnoziarniste, zupy kremy, pieczone warzywa.

W diecie mogą pojawić się niedobory witamin B, D, wapnia magnezu witaminy C. Dlatego też trzeba zadbać o pełnoziarniste kasze, warzywa i owoce w diecie. Jeżeli Pan leczony jest lewodopą to trzeba ograniczyć ilość białka w diecie ( a przede wszystkim aminokwasy z grupy LNAA).

Najbogatszym źródłem LNAA są mleko, produkty mleczne, jaja, a potem ryby i mięso. Najmniej LNAA zawierają owoce i warzywa. Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka na białko wynosi minimum 0,8 grama na kilogram masy ciała. Dla osoby ważącej 70 kg jest to ilość zawarta w 300g chudego twarogu, w 200 g sera żółtego. Tyle samo białka daje: 240 g grochu, 160 g soi, 260 g fasoli, 300 g wieprzowiny, 280 g mięsa kurczaka.

Posiłki bogatobiałkowe znacznie osłabiają wchłanianie leków stosowanych przy chorobie Parkinsona. Leki najlepiej podawać pół godz przed zjedzeniem posiłku. Jeżeli nudności uniemożliwiają przyjęcie leków na czczo, wystarcza niewielka ilość jedzenia spożywanego razem z lekiem, aby uniknąć tego problemu. 

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta