Nie ma jednej diety, która będzie odpowiednia dla każdego pacjenta. Jeżeli ma Pan nadżerki, przekrwioną błonę śluzową i guzki krwawnicze, uważałabym na wszelkie produkty mogące działać drażniąco na światło jelita i odbytnicę. Warto zatem unikać orzechów, nasion, chlebów z samych ziaren.
Eliminacja produktów mlecznych zależy od swoistej tolerancji. Zatem jeżeli nie obserwuje Pan wzmożonej perystaltyki, wzdęć czy bólów brzucha, pozostałabym przy produktach mlecznych, ale jedynie fermentowanych, tzn. jogurt naturalny, kefir. Niezbędne będą źródła błonnika zapobiegające powstawaniu zaparć. Dlatego trzeba pamiętać o produktach takich, jak: warzywa i owoce (jeżeli nie ma przeciwwskazań, powinny być spożywane na surowo), pełnoziarniste pieczywo, np. żytnie, graham, orkiszowe, grube kasze, np. gryczana, brązowy ryż i komosa, otręby, płatki, np. owsiane, żytnie, pszenne, suszone owoce.
Błonnik silnie wiąże wodę. Dlatego w przypadku regulacji rytmu wypróżnień, tak ważne jest wypijanie przynajmniej 1,5 litra płynów dziennie. Oznacza to, że w ciągu doby należy wpić około 7-8 szklanek wody lub innych napojów.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta