Dziadek ma cukrzycę. Jakich zasad diety przestrzegać? [Porada eksperta]
Zaczęłam się opiekować dziadkiem, który ma cukrzycę i bierze insulinę 2 razy dziennie po 7 jednostek. Co mam robić dalej? Jak się nim opiekować? Jak powinna wyglądać dieta takiej osoby?
Dietę osoby przyjmującej insulinę powinien prowadzić diabetolog. Dziadek powinien prowadzić dzienniczek żywieniowy wraz z wpisanymi pomiarami cukru. Dzięki takim zapiskom można szybko wychwycić czy dawki są odpowiednio dobrać oraz modyfikować dietę i faramakoterapię.
Zazwyczaj zaleca się spożywanie 5-7 posiłków w ciągu dnia, czyli śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, pierwsza kolacja, a niekiedy również i druga. Czasami trzeba nawet zjeść coś dodatkowo tuż przed snem. Godziny posiłków powinny być stałe i dostosowane do czasu podawania insuliny, a także ewentualnego planowanego wysiłku fizycznego.
Ważne jest też, że przy stosowaniu insuliny szybko działającej posiłek musi być spożyty 30 min od zastrzyku. Jeżeli podawana jest insulina o pośrednio wydłużonym czasie działania to jemy około 40 min od zastrzyku. W przypadku insuliny o długim czasie działania posiłek może wystąpić dopiero po 1 godz. po zastrzyku.
Są też na rynku mieszanki insulin o różnym okresie działania i wtedy czas posiłku jest uzależniony od najszybciej działającej insuliny w preparacie.
Ważne jest, aby dziadek unikał tłuszczu nasyconego (zwierzęcego); wyeliminował węglowodany proste, zastępując je złożonymi. Powinny one dostarczać 50% energii z diety. Najlepszym źródłem są kasze, pełnoziarniste płatki, makarony razowe, pieczywo pełnoziarniste i warzywa strączkowe.
Dziadek powinien jeść dużo warzyw i kontrolowane ilości owoców. Zaleca się jedzenie warzyw przy każdym posiłku, najlepiej w postaci surowej. Choć nie wiem, czy dziadek będzie dobrze tolerował produkty surowe.
Mięsa i wędliny powinny być o małej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Jest to ważne w zapobieganiu miażdżycy, na którą cukrzycy są narażeni w większym stopniu, niż osoby zdrowe. Lepsze są ryby i owoce morza, zatem warto 2-3 razy w tygodniu zastąpić nimi mięso.
Absolutnie nie wolno pozwolić dziadkowi na jedzenie słodyczy, słodkich napojów, ciast i wyrobów cukierniczych. Ograniczaj dziadkowi ilość soli i produktów z jej dużą zawartością, np. serów żółtych, konserw i przetworów wędzonych.
Pozdrawiam
Przeczytaj też
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta