To wszystko zależy od indywidualnych możliwości danego organizmu, składu posiłków, wydzielania insuliny itd. Istnieją ludzie, którzy mają taką przemianę materii, że nie muszą zwracać uwagi na ilość czy częstotliwość posiłków. Regularne rozłożenie posiłków powoduje, że nasz organizm nie przestawia się na tryb oszczędzania i nie magazynuje tkanki tłuszczowej. Pięć mniejszych posiłków w ciągu dnia pozwala na uregulowanie wahań cukru we krwi, nie mamy nagłych napadów głodu, poczucia poddenerwowania i irytacji, często związanych z poczuciem głodu. Są jednak osoby, np. z hiperinsulinemią, u których insulina przez długi czas po posiłku utrzymuje się na wysokim poziomie. Takie osoby powinny jeść 3-4 posiłki zamiast 5.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta