Od czego zależy liczba posiłków w ciągu dnia? [Porada eksperta]
Moje pytanie dotyczy ilości posiłków w ciągu dnia. Panuje moda na jedzenie 5 posiłków na dobę w małych porcjach, co podobno podwyższa metabolizm. Są także źródła, które podają, że nieważna jest ilość posiłków, ale ich jakość i ich kaloryczność. Nieistotne, czy zjadamy 5 czy 1 posiłek, ale ważne, żeby nie przekraczał on naszego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Co zatem jest prawdą? Czy zjadając duże posiłki (2 lub 3 dziennie o odpowiedniej dla nas kaloryczności) skazani jesteśmy na przytycie, a zjadając tę samą ilość kalorii w 5 porcjach, nie przytyjemy?
To wszystko zależy od indywidualnych możliwości danego organizmu, składu posiłków, wydzielania insuliny itd. Istnieją ludzie, którzy mają taką przemianę materii, że nie muszą zwracać uwagi na ilość czy częstotliwość posiłków. Regularne rozłożenie posiłków powoduje, że nasz organizm nie przestawia się na tryb oszczędzania i nie magazynuje tkanki tłuszczowej. Pięć mniejszych posiłków w ciągu dnia pozwala na uregulowanie wahań cukru we krwi, nie mamy nagłych napadów głodu, poczucia poddenerwowania i irytacji, często związanych z poczuciem głodu. Są jednak osoby, np. z hiperinsulinemią, u których insulina przez długi czas po posiłku utrzymuje się na wysokim poziomie. Takie osoby powinny jeść 3-4 posiłki zamiast 5.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta