Anemia a planowanie ciąży. Jak uzupełnić żelazo? [Porada eksperta]
Planuję ciążę i mam anemię. Jak powinnam o siebie zadbać i na jaki okres przed zajściem w ciążę?
Zanim zajdzie Pani w ciążę powinna Pani znaleźć przyczyny anemii i uzupełnić niedobory żelaza, kwasu foliowego czy B12. Przez wzgląd na prawidłowy rozwój maleństwa ważne jest zapobieganie anemii przed ciążą, badanie morfologii, ferrytyny, transferyny. W pozbyciu się anemii ważna jest odpowiednia dieta bogata w żelazo, kwas foliowy i witaminę B12 oraz witaminę C.
Najlepiej przyswajalne żelazo znajdzie Pani w produktach mięsnych (wołowina, wątróbka, podroby), ale także w soku buraczanym, brokułach, szpinaku, roślinach strączkowych. Żelazo lepiej się wchłaniania w obecności witaminy C, dlatego może Pani jeść owoce cytrusowe, maliny, jagody, pomidory. Organizm przyswaja żelazo pochodzenia zwierzęcego dużo lepiej niż pochodzenia roślinnego. Czasem dieta nie wystarcza i trzeba wspierać się farmakologicznie. Ważne, żeby odpowiednią dawkę ustalił lekarz.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta