Co na śniadanie zamiast owsianki? [Porada eksperta]
Od pewnego czasu zaczęłam walkę z nadwagą. Zmieniłam moje nawyki żywieniowe i staram się zdrowo jeść. Codziennie na śniadanie jem owsiankę, urozmaicam ją sobie dodając owoce czy przyprawy. Jednak od pewnego czasu nie mogę już na nią patrzeć. Czy jej zamiennikiem może być kasza jaglana gotowana na wodzie z dodatkiem owoców?
Tak, oczywiście. Jednak kasza jaglana ma dość wysokie IG, dlatego dodawałabym do niej orzechy, pestki, twaróg. Można też wprowadzić komosę ryżową. Quinoa ma niskie IG i jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych, flawonoidów (głównie kwercetyna i kampferol). W związku z tym posiada właściwości antyoksydacyjne. Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz dietą. Warto urozmaicać śniadania, tzn. jadać także omlety z warzywami, jajecznicę z warzywami, tofu z warzywami, sałatki z cieciorki, ciecierzycy, ryżu brązowego i warzyw itp. Podstawa to różnorodność:)
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta