Tak, oczywiście. Jednak kasza jaglana ma dość wysokie IG, dlatego dodawałabym do niej orzechy, pestki, twaróg. Można też wprowadzić komosę ryżową. Quinoa ma niskie IG i jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych, flawonoidów (głównie kwercetyna i kampferol). W związku z tym posiada właściwości antyoksydacyjne. Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz dietą. Warto urozmaicać śniadania, tzn. jadać także omlety z warzywami, jajecznicę z warzywami, tofu z warzywami, sałatki z cieciorki, ciecierzycy, ryżu brązowego i warzyw itp. Podstawa to różnorodność:)
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta