Ćwiczenia, dieta, rygor, ale brak efektów odchudzania [Porada eksperta]
Mój problem polega na tym, że pomimo wysiłków nie mogę zrzucić kg. Ćwiczę od ponad pół roku, regularnie 4-5 razy w tygodniu. Głównie ćwiczenia cardio, połączone z siłowymi i rozciągającymi. Prowadzę zdrową dietę. Śniadanie: płatki z mlekiem, II śniadanie: jabłko z cynamonem. Obiad: trochę kurczaka + brokuły. Podwieczorek: sałatka owocowa lub warzywna. Kolacja: 2 kanapki + mały koktajl. W tym około 2 l wody dziennie. Oczywiście zdarzają się małe grzeszki, ale nie częściej niż 3 razy w tygodniu i w bardzo małych ilościach. Niestety, czuję że moje mięśnie się budują, jednak nie widzę żadnych rezultatów w utracie tłuszczu. Moja waga to 62 kg przy wzroście 163 cm. Kiedyś ważyłam ponad 70 kg, jednak przy diecie schudłam aż do 58, teraz trzymam wagę, jednak chciałam wyszczuplić ciało i czuć się w nim dobrze.
Jeżeli chciałabyś zredukować masę ciała, bardzo dobrym krokiem jest aktywność fizyczna, którą wprowadziłaś, jednak w parze powinna iść jeszcze pełnowartościowa dieta. Radziłabym udać się do dobrego dietetyka, który indywidualnie wyliczy zapotrzebowanie energetyczne i składniki odżywcze.
Niestety z tego, co podałaś w wiadomości na pierwszy rzut oka widzę, że twoja dieta jest niedoborowa, brakuje w niej m.in. odpowiedniej ilości węglowodanów złożonych, które są niezbędne, ale też innych składników odżywczych. Niestety, aby tracić nadmiar tkanki tłuszczowej, należy poprzez odpowiednie ćwiczenia, a przede wszystkim dietę, pobudzić metabolizm do intensywnej pracy. Dostarczając zbyt małą ilość energii działamy przeciwnie – spowalniamy metabolizm, co powoduje naturalny rozrost mięśni (skutek intensywnych ćwiczeń), jednocześnie pozostawiając ilość tkanki tłuszczowej bez zmian.
Jeżeli chodzi o dietę to z ogólnych wskazówek radziłabym Tobie rozplanować czas w ciągu dnia, aby w stałym odstępie czasu spożyć 5 posiłków. Pierwszy powinien być ok. godziny po przebudzeniu, ostatni do 3 godzin przed pójściem spać. Każdy posiłek powinien składać się z porcji węglowodanów, warzyw, białka i „dobrych” tłuszczów. „Dobre” tłuszcze to te, które pochodzą z z ryb, orzechów, avocado, siemienia lnianego, pestek. Węglowodany złożone np. zamiast białego, pszennego chleba – chleb pełnoziarnisty, zamiast jasnego makaronu - ciemny, biały ryż zamień na brązowy. Wybieraj grube kasze. Unikaj tłustych mięs, staraj się wybierać dobrej jakości jasne mięso (drobiowe), świeże ryby, chude wędliny parzone bądź pieczone (najlepiej własnego wyrobu). Słodkie jogurty zastąp naturalnymi, ale z owocami, które sam rozdrobnisz i dodasz do jogurtu. Zamień słodycze na słodkie i zdrowe zamienniki np. na ciastka owsiane, gotowe musle na granolę, którą sama zrobisz (płatki owsiane, orzechy, odrobina miodu). Słodzone napoje gazowane zamień na wodę niegazowaną z dodatkiem plasterków cytryny, pomarańczy, z odrobiną imbiru. Racjonalna, pełnowartościowa dieta z dodatkiem aktywności fizycznej powinna spowodować zmniejszenie masy ciała.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta