W szpitalu otrzymała Pani zalecenia dotyczące diety w niedoczynności tarczycy. Produkty, które zawierają goitrogeny i negatywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy, to surowe warzywa takie jak kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, rzepa, soja, brukiew, orzeszki ziemne, gorczyca.
Badania McMillana i współpracowników pokazują, iż spożywanie ugotowanych warzyw (150 g/4 tyg) nie powodują negatywnych skutków w tym zakresie.
Co do ryb morskich, to są głównym źródłem jodu. Te produkty ogranicza się w przypadku podwyższonych przeciwciał anty TPO, Hashimoto, niekiedy po wycięciu tarczycy, ale proszę skonsultować się w tej sprawie ze swoim lekarzem.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta