Czosnek marynowany - właściwości lecznicze [Porada eksperta]

2014-03-17 17:07

Czy czosnek w zalewie octowej traci swoje właściwości lecznicze?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Czosnek zawiera allicynę, związek mający działanie antybiotyczne i grzybobójcze. To właśnie allicyna uważana jest za źródło leczniczych właściwości czosnku. Substancja ta wydziela się, gdy ząbek czosnku – bądź cała główka – zostaje zmiażdżona lub posiekana.

Wiadomo że gotowanie, a także marynowanie w occie w mniejszym lub większym stopniu niszczy allicynę. Nie znalazłam jednak dokładnych, wiarygodnych danych na temat strat allicyny w procesie "obróbki" czosnku (czy termicznej, czy marynowania). Dlatego też nie jestem w stanie przedstawić tego procentowo. 

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta