Absolutnie nie. Jest wręcz przeciwnie. Jedzenie śniadań jest niezmiernie ważne z punktu widzenia naszej fizjologii. Zapobiega destabilizacji glikemii, zmniejsza chęć na słodkie przekąski, zapobiega otyłości i nadwadze, poprawia koncentrację i wyniki uzyskiwane w testach. Zatem przemawiają za nim same plusy. Jeżeli jednak nie czujesz głodu, zjedz małe śniadanie o 5.30, a większy posiłek dopiero później, tzn. w formie II śniadania już w szkole około 9.30. Przeprowadzono badania, które udowodniły, że osoby, które opuszczały śniadanie w dzieciństwie i dorosłości, miały w wieku dorosłym większe stężenie we krwi: cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, insuliny oraz większy obwód talii od osób jedzących śniadania.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta