Czy kebab jest zdrowy? [Porada eksperta]
Dzień dobry, Moje pytanie dotyczy kebaba, takiego, jakiego można dostać w wielu polskich barach i restauracjach. Czy można tą potrawę określić jako "zdrową"? Wiele osób zalicza kebab do posiłków typu fast food, jednak czy jest tak rzeczywiście?
Panie Gabrielu, wszystko zależy od tego, jak jest przyrządzony, tzn. z jakiego mięsa, jakie zostały użyte sosy, jaka pita itd. Np. kebab składający się z bułki "grube ciasto", mięsa wołowego, mięso cielęcego, warzyw (kukurydza konserwowa, ogórek, pomidor, kapusta biała, kapusta czerwona, cebula), sosu majonezowego jest opcją bardzo kaloryczną i niezdrową. Taki kebab waży około 450 g i dostarcza 878 kcal, w tym 37 g białka, 43 g tłuszczu - głównie nasyconego), 83 g węglowodanów (głównie z oczyszczonej mąki) i tylko 5 g błonnika pokarmowego. Kebab z mięsem baranim będzie zawierał jeszcze więcej tłuszczu i kcal, natomiast z kurczakiem i sosem jogurtowym znacznie mniej tłuszczu i kcal. Z pewnością taki kebab jest zdrowszy od hamburgerów czy frytek, gdzie znajdzie Pan ogromne ilości soli, tłuszczu trans i cukrów prostych. Co ważne, w kebabie - w przeciwieństwie do innych fast foodów - mięso nie jest smażone na tłuszczu, tylko pieczone, zatem jest zdrowsze. Gdyby zrezygnować z białej bułki i zamówić kebab na talerzu z surówkami i sosem jogurtowym, to powstaje nam całkiem przyjemne danie. Jednak ze wszystkim, również w jedzeniu kebabów, należy zachować umiar. Istotne jest też to, aby miejsce, w którym kupujemy kebab, było czyste i nie wzbudzało Pana niepokoju. Niestety niekiedy w budkach z kebabami mięso przypomina raczej „masę kebabową”, na którą składa się mięso mielone rożnego pochodzenia. W takich miejscach definitywnie proszę nie jadać. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta