Czy kebab jest zdrowy? [Porada eksperta]
Dzień dobry, Moje pytanie dotyczy kebaba, takiego, jakiego można dostać w wielu polskich barach i restauracjach. Czy można tą potrawę określić jako "zdrową"? Wiele osób zalicza kebab do posiłków typu fast food, jednak czy jest tak rzeczywiście?
![Porada dietetyka](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-EEsG-pPtX-5rxc_porada-dietetyka-664x442.jpg)
Panie Gabrielu, wszystko zależy od tego, jak jest przyrządzony, tzn. z jakiego mięsa, jakie zostały użyte sosy, jaka pita itd. Np. kebab składający się z bułki "grube ciasto", mięsa wołowego, mięso cielęcego, warzyw (kukurydza konserwowa, ogórek, pomidor, kapusta biała, kapusta czerwona, cebula), sosu majonezowego jest opcją bardzo kaloryczną i niezdrową. Taki kebab waży około 450 g i dostarcza 878 kcal, w tym 37 g białka, 43 g tłuszczu - głównie nasyconego), 83 g węglowodanów (głównie z oczyszczonej mąki) i tylko 5 g błonnika pokarmowego. Kebab z mięsem baranim będzie zawierał jeszcze więcej tłuszczu i kcal, natomiast z kurczakiem i sosem jogurtowym znacznie mniej tłuszczu i kcal. Z pewnością taki kebab jest zdrowszy od hamburgerów czy frytek, gdzie znajdzie Pan ogromne ilości soli, tłuszczu trans i cukrów prostych. Co ważne, w kebabie - w przeciwieństwie do innych fast foodów - mięso nie jest smażone na tłuszczu, tylko pieczone, zatem jest zdrowsze. Gdyby zrezygnować z białej bułki i zamówić kebab na talerzu z surówkami i sosem jogurtowym, to powstaje nam całkiem przyjemne danie. Jednak ze wszystkim, również w jedzeniu kebabów, należy zachować umiar. Istotne jest też to, aby miejsce, w którym kupujemy kebab, było czyste i nie wzbudzało Pana niepokoju. Niestety niekiedy w budkach z kebabami mięso przypomina raczej „masę kebabową”, na którą składa się mięso mielone rożnego pochodzenia. W takich miejscach definitywnie proszę nie jadać. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta