Jeżeli stwierdzono u Pani celiakię to dieta bezglutenowa jest bezwzględną koniecznością. Jak najbardziej jest Pani w stanie przytyć przy diecie eliminacyjnej. Dieta bezglutenowa będzie sprzyjać regeneracji kosmków jelitowych, dzięki temu Pani organizm w końcu zacznie prawidłowo wchłaniać przyjmowane z dietą składniki odżywcze.
Co jeść? Pani Barbaro całe szczęście pozostaje szeroka gama produktów. Wszystkie warzywa, strączki, owoce, nasiona i orzechy, ryby, mięso, jaja, nabiał (choć z nabiałem ostrożnie gdyż dość często przy celiakii występuje nietolerancja laktozy).. Ze zbóż produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok. Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa. Tego znaku musi Pani szukać na produktach. Polecam zapoznać się ze stroną internetową http://www.celiakia.pl/ skupiającą osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej. Znajdzie tam Pani wszelkie podstawowe i niezbędne informacje, a także inspiracje kulinarne. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta