Czy tłuszcze roślinne są zdrowe? [Porada eksperta]

2013-04-07 19:52

Jak to jest z tymi tłuszczami roślinnymi? Czy są zdrowe, czy nie, margaryna to przecież tłuszcz roślinny, a podobno nie powinno się jej jeść ze względu na tłuszcz trans. Proszę o odpowiedż

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Witam serdecznie. Sprawa wydaje się prosta: powinniśmy ograniczać spożycie tłuszczów roślinnych utwardzonych (margaryny) oraz poddanych obróbce cieplnej (oleje podgrzane do wysokiej temperatury np. w procesie smażenia czy pieczenia), natomiast spożywać tłuszcze roślinne (oleje, oliwa) na zimno (najlepiej w sałatkach). W olejach roślinnych występują kwasy tłuszczowe jednonienasycone (n-9) oraz wielonienasycone n-3 i n-6. Z czego najbardziej pożądane są tłuszcze n-3, których notabene w naszej diecie jest najmniej. Otóż kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają ważną rolę w utrzymywaniu prawidłowej pracy mózgu i oczu oraz korzystnie oddziaływają na serce, układ krążenia, cholesterol. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone mogą występować w dwóch postaciach przestrzennych: formie "cis" oraz niebezpiecznej formie "trans". Większość tłuszczów roślinnych wielonienasyconych przyjmuje formę cis, ale oleje utwardzane mogą zawierać tłuszcze typu trans, które podwyższają stężenie cholesterolu w surowicy krwi, wpływają na insulinooporność oraz sprzyjają otyłości. Do przeobrażenia nienasyconych kwasów tłuszczowych w kwasy trans dochodzi np w czasie produkcji twardych margaryn (poprzez uodparnianie olejów roślinnych) zazwyczaj sprzedawanych w kostkach i przeznaczonych przede wszystkim do pieczenia ciast i ciasteczek. Aktualnie margaryny miękkie (kubkowe) czyli te do smarowania pieczywa są znacznie bezpieczniejsze niż jeszcze parę lat temu. Wynika to ze zmodyfikowanego procesu utwardzania metodą enzymatyczną. Dzięki temu margaryny kubkowe zawierają śladowe ilości kwasów trans. W Polsce w przeciwieństwie np. do Anglii, nie ma obowiązku oznaczania na opakowaniach zawartości kwasów trans. Dlatego warto wybierać produkty, na których opakowaniu producent deklaruje że tłuszczy trans jest mniej niż 1 gram na 100 gramów. Czy warto jeść margaryny? Jeżeli są dobrej jakości, a my mamy podwyższony cholesterol to z pewnością są pewną alternatywą masła. Jednak najzdrowiej i najbezpieczniej „włoskim zwyczajem” maczać chleb w oliwie i spożywać oleje roślinne na zimno. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta