Czy zrzucać wagę z preparatami na odchudzanie? [Porada eksperta]

2016-01-29 8:51

Moja waga to 93 kg, a wzrost 166 cm. Zaczęłam ćwiczyć pilates, stosować dietę, nie podjadać, nie jeść słodyczy. Zastanawiam się nad kupnem Slim Fast Shake, gdyż potrzebuję czegoś, co pomoże mi zrzucić około 25 kg. Czy Slim Fast pomoże? Czytałam, że ma wiele wartości odżywczych.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Od czego zacząć, żeby schudnąć?

Proponuję wprowadzenie zasad zdrowego żywienia oraz utrzymanie aktywności fizycznej. Nie widzę konieczności wspomagania się suplementami, shake'ami czy innym preparatami przeznaczonymi do odchudzania. Z podanej przez panią daty urodzenia wynika, że jest pani młodą osobą, zatem, o ile nie ma pani chorób metabolicznych czy zaburzeń hormonalnych (np. insulinooporność, niedoczynność tarczycy), to efekty powinno przynieś samo wyregulowanie sposobu jedzenia.

Radziłabym udać się do dietetyka i być pod jego kontrolą do czasu uregulowania masy ciała. Nieodpowiednia dieta, zbyt restrykcyjna może nasilić proces odkładania tkanki tłuszczowej. Jest to spowodowane zwolnieniem tempa przemian metabolicznych. Dietetyk dobierze dla pani program żywieniowy, indywidualnie dopasowany do zapotrzebowania organizmu. Pozwoli to zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej i wypracować prawidłowe nawyki żywieniowe.

Aby trwale zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej i nie mieć efektu jo-jo, należy stopniowo, systematycznie chudnąć (około 0,5-1 kg/tydzień). Szybkie i gwałtowne zmniejszanie masy ciała nie jest odpowiednie, ponieważ zamiast tkanki tłuszczowej tracimy wtedy wodę i masę mięśniową.

Od czego zacząć, żeby schudnąć?

Póki co należy jeść posiłki co 3-4 godziny i co bardzo ważne - jeść śniadanie. Najlepiej na bazie jaj z warzywami, płatków owsianych czy gryczanych z orzechami, chleba żytniego na zakwasie z serem, pastą ze strączków, rybą i warzywami. Do każdego posiłku warto dokładać warzywa. Owoce w ilości 250g. Mięso dobre gatunkowo. Trzeba unikać przetworzonych, wędzonych wędlin z mięsa czerwonego. Mięso gotowane, pieczone lub duszone 3 razy w tygodniu. Należy jeść strączki i ryby. Unikać smażenia w głębokim tłuszczu i w panierkach, nie jeść słodyczy, nie pić gazowanych słodzonych napojów i soków. Skupić się na wodzie (minimum 30 ml na kg/mc) oraz herbatach, np. owocowych lub roiboos. Kasze i ryż proszę wybierać tylko nieprzetworzone/ nieoczyszczone, np. gryczana, ryż brązowy, płatki owsiane. Unikać pszenicy i pieczywa cukierniczego, płatków kukurydzianych oraz wszelkich musli z cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Proszę używać dobrego tłuszczu, czyli orzechów, nasion, oliwy z oliwek.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta