W Pani wypadku porada internetowa nie wystarczy. Powinna Pani udać się do dietetyka po zbilansowany jadłospis. Istnieje tu duże ryzyko niedoborów pokarmowych. Nie wiem też, czy ma Pani stwierdzone alergie czy nietolerancje, jakie przeciwciała były oznaczane? Pokrótce, gluten zastępujemy zbożami bezglutenowymi, czyli kasza gryczana i owies bezglutenowy, amarantus, komosa ryżowa, ryż, ziemniaki, bataty, tapioka, kasza jaglana. Jaja i mleko są istotnym źródłem aminokwasów, ale także w przypadku mleka wapnia. Warto zatem wybierać mleka roślinne wzbogacane w wapń. Białko pozyskiwać z ryb (także malutkich, takich jak szprotki - cenne źródło wapnia), ze strączków (soczewica, ciecierzyca, fasola), mięsa. Jajko w potrawach można zastępować lnem, chią, bananem, mąką ziemniaczaną, które to nadają spoistości produktom.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta