Czym zastąpić gluten? [Porada eksperta]

2016-05-08 10:30

Mam 22 lata, 172 cm i ważę 95 kg. W ciągu dwóch lat przytyłam 20 kg. Od niedawna mam stwierdzoną alergię na gluten, oprócz tego na białko, jajka, produkty mleka krowiego. Chcę przejść na dietę, ale nie mam pojęcia, jakie produkty mam wybierać, żeby zastąpić np. białko pochodzenia zwierzęcego. Dodam, że mam problemy z tarczycą.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

W Pani wypadku porada internetowa nie wystarczy. Powinna Pani udać się do dietetyka po zbilansowany jadłospis. Istnieje tu duże ryzyko niedoborów pokarmowych. Nie wiem też, czy ma Pani stwierdzone alergie czy nietolerancje, jakie przeciwciała były oznaczane? Pokrótce, gluten zastępujemy zbożami bezglutenowymi, czyli kasza gryczana i owies bezglutenowy, amarantus, komosa ryżowa, ryż, ziemniaki, bataty, tapioka, kasza jaglana. Jaja i mleko są istotnym źródłem aminokwasów, ale także w przypadku mleka wapnia. Warto zatem wybierać mleka roślinne wzbogacane w wapń. Białko pozyskiwać z ryb (także malutkich, takich jak szprotki - cenne źródło wapnia), ze strączków (soczewica, ciecierzyca, fasola), mięsa. Jajko w potrawach można zastępować lnem, chią, bananem, mąką ziemniaczaną, które to nadają spoistości produktom.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta