Dania z grilla w ciąży [Porada eksperta]
Czy kobiety w ciąży mogą spożywać potrawy z grilla? Czy są jakieś przeciwwskazania? Czy lepiej ograniczyć takie jedzenie? Na co należy uważać?
Potrawy z grilla są źródłem WWA (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych), które są rakotwórcze, a zatem w ciąży należy ich unikać. Jeśli chce pani spożywać grillowane produkty, to najlepiej używać grilla elektrycznego. Można ewentualnie starać się: grillować w folii aluminiowej lub na tackach, a także nie dopuszczać do zwęglenia potraw, ale nigdy nie wiadomo, czy jakieś związki nie przedostaną się do potrawy w czasie tradycyjnego grillowania, dlatego lepiej grilować umiejętnie. Można natomiast spokojnie grilować warzywa.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta