O ćwiczenia fizyczne najlepiej pytać rehabilitanta/fizykoterapeutę. W kwestii żywienia proponowałabym dietę łatwostrawną z podwyższoną podażą białka, niskim IG i ograniczonymi tłuszczami nasyconymi.
Inaczej mówiąc, babcia powinna jeść ok. 4 małych posiłków. Do każdego posiłku powinna dodawać warzywa gotowane, mogą być też w postaci musów warzywnych, past, zup kremów. Warto zadbać o białko, aby zapobiegać katabolizmowi (chude mięso- indyk, kurczak oraz ryby, jaja, twaróg, pasty ze strączków, o ile babcia dobrze się po nich czuje). Polecałabym unikać pieczywa pszennego i pszennych makaronów oraz białego ryżu. Warto wprowadzić kasze, pieczywo graham, komosę ryżową. Proponuję włączyć do diety siemię lniane, oliwę z oliwek, olej kokosowy. Warto zadbać o prawidłowy poziom witaminy D3 i antyoksydantów.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta