Dieta eliminacyjna przy AZS [Porada eksperta]
Mam uczulenie na kurz, roztocza, pyłki, pleśnie, pomidory, ziemniaki, marchew. Dodatkowo zdiagnozowano u mnie Candida w lewym uchu. Co mam jeść by pozbyć się tego drożdżaka i by alergia nie doskwierała mi w jedzeniu? Choruję też na AZS.
Aby pozbyć się z organizmu przerostu drożdżaka Candida, wskazane jest zastosowanie diety nisko węglowodanowej i całkowicie zrezygnować ze spożywania cukru, wyrobów cukierniczych (czekolady, ciastek, cukierków, słodkich deserów), napojów, soków, owoców (wyjątkiem są cytryny, grejpfruty i awokado), owoców suszonych oraz produktów wysoko przetworzonych. Niekorzystne są także produkty o wysokim indeksie glikemicznym (np. miód, produkty z białej mąki czy frytki). Z diety należy wyeliminować także żywność zawierającą drożdże (m.in. bułki, chleby, ciastka, ocet, musztardę, piwo oraz wino). Mleko, będące źródłem cukru mlecznego – laktozy także powinno być wyeliminowane z diety. Dopuszcza się spożywanie przetworów mlecznych takich jak jogurt, kefir czy maślanka, ze względu na obecność żywych kultur bakterii, wpływających na odbudowę prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Może Pani także spożywać niesłodzone mleka roślinne (np. sojowe) oraz tofu. Jako źródło węglowodanów zaleca się spożywanie pełnoziarnistych, nieprzetworzonych produktów bogatych w błonnik pokarmowy, do których zalicza się razowe pieczywo (bez dodatku drożdży), kasze czy brązowy ryż. Codziennie powinna Pani wypijać min. 2l wody mineralnej, aby przyspieszyć oczyszczanie organizmu z toksyn. Dieta powinna być bogata w warzywa, zwłaszcza spożywane w postaci surowej. Do potraw warto dodawać przyprawy takie jak: ostra papryka, cynamon, kardamon, kminek, czosnek i pieprz, gdyż pozytywnie wpływają one na trawienie. Czosnek wykazuje dodatkowo działanie przeciwgrzybicze, podobnie jak ryby morskie, które warto spożywać 2 - 3 razy w tygodniu. Zaleca się także spożycie chudego mięsa (drób, cielęcina, wołowina). Ważne jest także spożywanie kwasów omega 3, które posiadają właściwości przeciwzapalne i występują w tłoczonych na zimno olejach (a zwłaszcza oleju lnianym, ale też w oliwie z oliwek czy oleju rzepakowym), tłustych rybach oraz nasionach i ziarnach. Żeby zmniejszyć lub wyeliminować objawy alergii, na pewno musi Pani zrezygnować z produktów na które alergię wykazały badania, ale warto też zwrócić uwagę na produkty mogące powodować alergie krzyżowe. Np. uczulenie na pomidory może wiązać się z uczuleniem na orzeszki ziemne, alergia na ziemniaki często występuje wraz z alergią na owoce pestkowe (jabłka, gruszki) i pomidory, a na marchew z selerem, mango, melonem i ogórkiem. Alergia na kurz może być powodem reakcji alergicznych po spożyciu skorupiaków, a na pyłki (w zależności od ich rodzaju), w okresie pylenia roślin często skutkuje uczuleniem na owoce pestkowe, kiwi, marchewkę, seler, pomidory, mieszankę przypraw curry oraz melony. Należy obserwować organizm po spożyciu tych produktów i w przypadku zaobserwowania objawów zaprzestać ich spożywania. Dieta w atopowym zapaleniu skóry powinna być dostosowana indywidualnie. Należy zwrócić uwagę na wystąpienie lub nasilenie objawów po spożyciu najczęstszych alergenów pokarmowych, do których zalicza się mleko i jego przetwory, jajka, orzechy, orzeszki ziemne, cytrusy, czekoladę, kakao, ryby i owoce morza. Niekorzystne są także produkty przetworzone, zawierające konserwanty i sztuczne barwniki. Niepolecane są również sery żółte i pleśniowe oraz czerwone wino, ze względu na wysoką zawartość histaminy i tyraminy. Najważniejsze to obserwować swój organizm i eliminować produkty prowadzące do nasilenia objawów choroby. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta