Dieta lekkostrawna [Porada eksperta]
Mam dopiero 24 lata i spore problemy zdrowotne czyli kamienie w nerce, problemy żołądkiem i dwunastnicą. Gastroskopia pokazała, że w dnie żołądka znajduje się jeziorko śluzu silnie podbarwione żółcią oraz błona śluzowa przekrwiona i rozpulchniona. Nie wiem jaką mam dietę zastosować, wiem tylko, że musi być lekkostrawna, a nie mam pojęcia co dokładnie w tę dietę wchodzi.
Kamica nerkowa jest dość częstym schorzeniem. Szkoda jednak że nie pisze pani jakiego rodzaju są kamienie. Wyróżniamy 4 rodzaje kamicy tzn: kamica szczawianowa, kamica moczanowa, kamica fosforanowa, kamica cystynowa. Zalecenia żywieniowe różnią się w zależności od tego, co się wytrąca w nerkach i do jakiego pH musimy doprowadzać mocz (zakwaszać czy sprawić, aby był bardziej zasadowy). Jednak zasadą, która dotyczy wszystkich odmian tej choroby, jest konieczność zwiększenia ilości płynów ok 3litrów na dobę. Ma to na celu nasilenie diurezy, a przez to rozcieńczenie składników moczu ulegających krystalizacji. Jest to szczególnie ważne w okresach poposiłkowych oraz w porze nocnej. Czyli na noc koniecznie proszę wypijać około 3 szklanek wody. Ponadto powinna pani ograniczyć podaż białka, które zakwaszają mocz. Inaczej mówiąc ograniczyć ilość mięsa, białek jaj, ryb.
Najczęściej spotykam się z kamicą szczawianową więc o niej napiszę więcej. Dieta opiera się na ograniczenie szczawianów w pożywieniu, jest to bowiem najprostsza droga do uzyskania obniżenia stężenia tego składnika w moczu. Powinna pani unikać szpinaku, rabarbaru, szczawiu, botwinki, buraków, czekolady, mocnej kawy i herbaty. Ważne jest natomist jedzenie produktów bogatych w wapń np mleko, nabiał, brokuły. Świeżo przyrządzone posiłki należy podawać często i w niewielkich porcjach, najlepiej 5 posiłków dziennie. Ponadto obróbka którą powinna pani stosowac to gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem. Można również dusić i piec bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie lub folii aluminiowej. Nie powinna pani przygotowywać zup na wywarach z tłustego mięsa, kości lub grzybów. Tłuszcz czyli masło, oliwę proszę dodawać na surowo do gotowych potraw. Powinna pani unikać potraw zbyt słodkich i tłustych oraz solonych. Większość potraw powinna być gotowana. Prosze unikać surowizny, otrąb, ziaren i produktów pełnoziarnistych, wysokobłonnikowych. Jednak proszę dowiedzieć się jaki dokładnie ma pani rodzaj kamicy i wtedy się skontaktować.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta