Dieta na obniżenie trójglicerydów [Porada eksperta]

2016-03-28 23:36

Co mam jeść, żeby obniżyć trójglicerydy?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Aby obniżyć trójglicerydy, należy unikać produktów, które zawierają cukier, fruktozę, syrop glukozowo-frukotozowy, syrop fruktozowy, tłuszcze trans. Te składniki zwiększają produkcję VLDL będących nośnikiem trójglicerydów. Istotne znaczenia ma także zwiększenie podaży błonnika pokarmowego (35–40g/dzień). Główne źródła błonnika to otręby pszenne, chia - nasiona szałwii hiszpańskiej, orzechy, płatki owsiane, pieczywo z pełnego przemiału, warzywa w tym strączki oraz owoce. Bezwzględnie trzeba wykluczyć alkohol. Przede wszystkim jeść dużo warzyw oraz dobrych tłuszczów (awokado, orzechy, siemię, ryby, oliwa). Regularne stosowanie diety opartej na ww. zasadach korzystnie wpłynie na profil lipidowy, pozwoli obniżyć poziom trójglicerydów we krwi, a tym samym zmniejszy ryzyko rozwoju miażdżycy, chorób serca i naczyń.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta