Glikogen należy do węglowodanów złożonych, magazynowanych w organizmie w mięśniach i w wątrobie. Stanowi dla organizmu materiał zapasowy- źródło energii w trakcie wysiłku. Podczas aktywności fizycznej jego rezerwy zmniejszają się - zostaje utleniony i powstaje z niego glukoza. W ten sposób zmniejszają się rezerwy glikogenu, co objawia się spadkiem energii. Dlatego ważne jest uzupełnianie glikogenu. Najlepiej już przed rozpoczęciem długotrwałego wysiłku fizycznego (trwającego od kilkudziesięciu minut do kilku godzin) oraz po treningu. Jak to zrobić? Trzeba jeść węglowodany, czyli kaszę, ryż, makaron, chleb, płatki, owoce. Inaczej mówiąc, potrawy nie zawierają glikogenu, ale są źródłem glukozy, z której organizm odbuduje glikogen.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta