Dieta po operacji guza trzustki [Porada eksperta]
Jestem 2 lata po operacji guza trzustki o bardzo niskiej złośliwości. Poproszę o dietę
Powinna Pani przede wszystkim zdrowo się odżywiać. Unikać alkoholu, cukru, żywności przetworzonej. Istnieje wiele potwierdzonych naukowo powiązań, pomiędzy sposobem odżywiania a przyczynami zachorowań na choroby nowotworowe.
Zatem jako profilaktykę warto zastosować dietę bogatą w warzywa i owoce, ryby i drób, z ograniczeniem ilości czerwonego mięsa i produktów wędzonych. Prawidłowa dieta powinna opierać się o zasady:
- 15% - 20% energii powinno pochodzić z białek, czyli około 1.5 grama białka na kilogram masy ciała na dobę. Źródłem białka powinno być chude mięso, ryby, strączki, mleko, sery, chude czerwone mięso.
- 30% dziennego zapotrzebowania na kalorie powinno pochodzić z tłuszczów. Najlepiej spożywać tłuszcze roślinne, takie jak: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany oraz tłuszcze rybne.
- 55% dziennego zapotrzebowania energetyznego powinno pochodzić z węglowodanów czyli produktów takich jak: ziemniaki, rośliny strączkowe, grube kasze, pełnoziarniste pieczywo;
Dzienna dieta powinna zawierać warzywa i owoce ze wszystkich grup (nie mniej niż 0,5 kg dziennie), ponieważ dostarczają przeciwutleniaczy, które chronią przed wolnymi rodnikami. Dostarczają również błonnika pokarmowego, którego dziennie powinniśmy spożywać nie mniej niż 35 g. Jego dobrym źródłem są kasze, ciemne makarony i pieczywo razowe.
Posiłki należy spożywać w małych porcjach, przynajmniej 5 razy dziennie. Należy w miarę możliwości wybierać młode, delikatne warzywa, usuwać pestki i skórki oraz wykluczyć z jadłospisu takie, które zawierają dużo włókna, np. kapustę i selera. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta