Dieta po usunięciu żylaka 4-go stopnia [Porada eksperta]

2014-07-19 0:26

Mój mąż ma 50 lat, w lutym br. miał zabieg usunięcia żylaka 4-go stopnia. Teraz pojawiło się zgrubienie powyżej kostki, opuchlizna i ból. Proszę o kilka rad, co powinnam wyeliminować z diety żywieniowej mojego męża. Mąż bardzo lubi słodycze, owoce, lody, mięso. Pracuje fizycznie. Bardzo proszę o porady co powinien jeść, by zmniejszyły się negatywne skutki żylaków.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Przede wszystkim mąż powinien utrzymywać lub osiągnąć prawidłową masę ciała. warto też stosować się do zaleceń diety śródziemnomorskiej. Innymi słowy czerwone mięso zastępujemy białym mięsem (kurczak, indyk) oraz rybami, szczególnie morskimi (sola, tuńczyk, łosoś) – przynajmniej jeden posiłek mięsny w tygodniu zastępujemy rybą.

Mąż powinien stosować zdrowe wielonienasycone tłuszcze na zimno oliwę z oliwek, orzechy, nasiona. Warto wprowadzić 1-2 łyżeczki nasion lnu dziennie. Olej lniany jest bogaty w tłuszcze i pomaga w regeneracji skóry, w tym również wspomaga leczenie żylaków.Jednocześnie unikamy produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe, tj. margaryny, a także ciasta i produktów pieczonych na ich bazie.

Białe pieczywo zastępujemy pełnoziarnistym. Produkty zbożowe wprowadzamy także w formie składników do innych potraw. Zwiększyć pownien spożycie warzyw, w tym: warzyw strączkowych (np. fasoli). Owoce należy jeść w 2 porcjach dziennie..Sól zastępujemy innymi przyprawami, w szczególności świeżymi ziołami (bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek, szałwia, kminek). Zwiększamy spożycie czosnku i cebuli, które mają działanie przeciwzapalne.

Dziennie powinien pić minimum 2 litry płynów, głownie pod postacią czystej, niegazowanej wody. Może też pić ziołową herbatę kilka razy dziennie. Wybieraj takie zioła jak krwawnik pospolity, korzeń bagnicy lub brzeczki piwnej. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta