Dieta przy kamicy nerkowej wapniowej [Porada eksperta]
Moja narzeczona ma kamicę nerkową i miała ostre zapalenie miedniczkowe nerek. Jaka ma przy tym być dieta?
Niestety nie napisał pan, jaką kamicę nerkową ma narzeczona. Mamy kilka różnych rodzajów kamic nerkowych: szczawianowa, wapniowa, fosforanowa, moczanowa.
Zalecenia dietetyczne dla nich częściowo się łączą, a częściowo różnią od siebie. Co je łączy, to konieczność wypijania dużej ilości płynów. Warto pić 2,5 litra wody, aby rozcieńczać mocz. Woda powinna być niskozmineralizowana. Warto dodawać do niej cytrynę, gdyż sok z cytryny pomaga walczyć z tworzeniem kryształów szczawianowo-wapniowych.
Najczęściej pojawia się kamica wapniowa, więc dla tego rodzaju kamicy przedstawię zalecenia: należy unikać nadmiaru glukozy i fruktozy; ograniczyć sól, która nasila pojawianie się wapnia w moczu. Unikamy produktów solonych, wędzonych; zup w proszku, fast foodów, serów solankowych czy wędlin wędzonych - trzeba ograniczyć produkty bogate w szczawiany, tzn. kawa rozpuszczalna, herbata, czekolada, białe wino, buraki, szpinak, szczaw, rabarbar, boćwina, orzeszki ziemne, orzechy pekan; ograniczać białko pochodzenia zwierzęcego - nie trzeba eliminować produktów mlecznych. Można spożywać kefiry, maślanki, jogurty, sery.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta