Dieta przy mastocytozie [Porada eksperta]
Bardzo proszę o informację, jakiej diety powinnam przestrzegać przy pokrzywce barwnikowej. Czy powinna ona wykluczać produkty bogate w histaminę, czy raczej te wyzwalające histaminę z komórek tucznych, czyli zawierające salicylany, nikiel? Czy można w takiej diecie jeść banany, mango, ziemniaki? W internecie jest wiele sprzecznych informacji...
Rola diety histaminowo – tyraminowej w mastocytozie stoi pod znakiem zapytania. Teoretycznie może Pani stosować dietę antyhistaminową czyli unikać należy:
- fermentowych produktów,
- dojrzewających i pleśniowych serów,
- pszenicy (i innych zbóż glutenowych),
- czekolady,
- surowych i dojrzewających mięs,
- ryb oraz owoców morza innych niż świeże,
- octów,
- roślin strączkowych,
- soi,
- cytrusów,
- truskawek,
- wiśni,
- winogron,
- ananasa,
- bananów (nasilają wydzielanie histaminy),
- pomidorów,
- sztucznych barwników i konserwantów,
- herbaty (zielona i czarna - zmniejszają aktywność DAO),
- napojów gazowanych,
- alkoholu,
- jogurtów,
- kefirów,
- cynamonu,
- goździków,
- chilli,
- anyżu,
- curry,
- gałki muszkatołowej.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta