Dieta przy nowotworze płuc [Porada eksperta]

2015-08-01 1:33

Witam! Mam pytanie o dietę, której powinno się utrzymywać mając nowotwór płuc.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

W czasie choroby nowotworowej należy stosować dietę lekkostrawną ze zwiększoną ilością białka. Ok. 2/3 białka powinno pochodzić z produktów zwierzęcych, takich jak: mleko, ser twarogowy, chude mięsa, chude wędliny, jaja. Ważne, by spożywać małe posiłki co 2-3 godziny, również w nocy jeśli wystąpi głód. Potrawy powinny być gotowane na parze lub w wodzie, pieczone w folii lub pergaminie, jak również duszone bez obsmażania. Należy natomiast wyeliminować produkty smażone, pieczone tradycyjnie, duszone tradycyjnie, grillowane i zasmażane.

Produkty i potrawy zalecane: * napoje: mleczne świeże i fermentowane <2%tł., mleczno-owocowe, kawa zbożowa i herbata z mlekiem, serwatka, maślanka, wody niegazowane, herbata słaba, owocowa, ziołowa, soki owocowe i warzywne, kompoty * pieczywo: chleb i bułki pszenne, biszkopt, pieczywo półcukiernicze * dodatki do pieczywa: masło, chudy twaróg, mięso gotowane, chude wędliny, szynka, polędwica z drobiu, jaja na miękko * zupy i sosy: mleczne, rosół warzywnym jarzynowa, ziemniaczana, owocowa, krupnik, podprawiane zawiesiną z mąki i chleba, grzankami, ryżem, kaszą manna i jęczmienną, makaronem, kluskami lanymi, biszkoptowymi, ziemniakami; sosy łagodne – koperkowy, cytrynowy, pomidorowy, potrawkowy, owoce, ze słodką śmietaną * potrawy mięsne: chuda cielęcina, wołowina, drób, królik, chude ryby (dorsz, mintaj, karmazyn, flądra, młody karp, pstrąg, sandacz, szczupak, lin, okoń, leszcz, płoć), gotowane, pulpety, budynie, potrawki * potrawy pół i bezmięsne: budynie z kasz, warzyw, makaronu, mięsa, risotto, leniwe pierogi, kluski biszkoptowe * tłuszcze: dodawane na surowo, oleje roślinne, oliwa z oliwek, masło, słodka śmietana (18%), margaryny miękkie nie utwardzane * warzywa: młode, soczyste, bez skórki – marchew, dynia, kabaczki, patisony, pietruszka, seler, pomidory, potrawy gotowane, rozdrobnione, przetarte, puree z wody, podprawiane zawiesinami, z dodatkiem surowych tłuszczów, surowe soki * ziemniaki: gotowane, puree, pieczone * owoce: dojrzałe, soczyste bez skórki bez pestek 0 jabłka, jagodowe, winogrona, cytrusowe, z dzikiej róży, brzoskwinie, morele, banany, rozdrobnione, przetarte gotowane pieczone * desery: kisiele budynie, galaretki owocowe, mleczne, kompoty, musy, suflety, bezy, biszkopty, i soki, przeciery owocowe * przyprawy: kw.cytrynowy, sok z cytryny, cukier, zielona pietruszka, koperek, majeranek, mięta, rzeżucha, melisa, wanilia, cynamon, sól (do 5g) .

Produkty przeciwwskazane: * napoje: alkoholowe, mocne kakao, kawa, herbata, płynna czekolada, wody gazowane, napoje typu cola * pieczywo: chleb i bułki żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pieczywo z nasionami i otrębami * dodatki do pieczywa: smalec, tłuste sery dojrzewające, serki topione, konserwy, tłuste wędliny salceson, kaszanka, pasztetowa * zupy i sosy: tłuste, zawiesiste, na wywarach mięsnych, kostnych i grzybowych, zasmażanie, pikantne, zaprawiane śmietaną, z warzyw kapustnych, strączkowych, ogórków, mocne rosoły, buliony, z kluiskami, nasionami roślin strączkowych, sosy: cebulowy, grzybowy * potrawy mięsne: tłuste gatunki wieprzowiny, baranina, gęsi, kaczki, tłuste ryby (węgorz, duży karp, leszcz, łosoś, sum, halibut, śledź). * tłuszcze: smalec, słonina, boczek, łój, kwaśna kremowa śmietana, margaryny twarde * warzywa: stare zwłókniałe, ze skórką – rośliny kapustne, cebula, czosnek, pory, suche nasiona strączkowe, ogórki, brukiew, rzodkiewki, rzepa, kalarepa; w postaci surówek grubo startych, sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone * ziemniaki: smażone, z tłuszczem, frytki, chipsy * owoce: niedojrzałe, stare, ze skórką .

W czasie chemioterapii jeśli występuje biegunka, należy zastosować dietę bezmleczną, bezglutenową oraz z niską zawartością błonnika.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta