Dieta przy polipach na woreczku żółciowym [Porada eksperta]

2014-11-01 12:00

Moja mama ma polipy na woreczku żółciowym. Piszę w jej imieniu z prośbą o ułożenie diety. Chciałaby wiedzieć, co ma jeść, żeby jej nie szkodziło. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

To bardzo dobrze, że troszczysz się o swoją mamę i jej dietę. Wiele osób zapomina, jak ważny w przypadku wiele schorzeń jest odpowiedni sposób żywienia i lekceważy zalecenia w tej kwestii. Uważam, że zdrowie bliskich nam osób jest niezwykle ważne, dlatego też warto namówić mamę na konsultację, dzięki której dostanie wszystkie potrzebne jej zalecenia. Będą one dostosowane indywidualnie do jej wieku, stanu fizjologicznego i preferencji żywieniowych.

Jadłospis zależy także od tego, w jaki sposób przebiega wspomniana przez Ciebie dolegliwość. O przypadku wiem niestety za mało, więc mam możliwość przedstawienia pokrótce najważniejszych informacji, dotyczących diety stosowanej przy schorzeniach pęcherzyka. Pamiętaj, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji żywieniowej. Ze względu na funkcje, jakie pełni pęcherzyk żółciowy, tj. magazynowanie i zagęszczanie niezbędnej do trawienia tłuszczu żółci, należy zadbać o ich jakość (tłuszcz). Spożywane potrawy powinny zapewnić nam maksymalne oszczędzenie tego narządu. Z diety wykluczamy przede wszystkim tłuszcze zwierzęce – słoninę, smalec, łój. Unikamy technik kulinarnych takich jak smażenie czy duszenie. Przy zaburzeniach wydzielania żółci ważne jest, by ogarniczyć podaż tego składnika. Nie jemy wówczas tłustych ryb, wędlin, wyrobów cukierniczych. Ze względu na możliwość wystąpienia wzdęć, należy unikać pokarmów takich jak rośliny strączkowe czy kapustne, o wysokiej zawartości błonnika. Podaje się raczej produkty łatwo strawne.

Wiele zależy także od indywidualnej reakcji pacjenta, ponieważ u niektórych po spożyciu pewnych produktów pojawiają się pewnego dolegliwości, podczas gdy inni tolerują te same potrawy bardzo dobrze. Warto obserwować reakcje organizmu na konkretne składniki i na ich podstawie decydować o dalszym przebiegu diety. Pozdrawiam.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta