Dieta przy wysokim stężeniu mocznka [Porada eksperta]

2016-03-28 23:46

Co ograniczyć w diecie przy wysokim stężeniu mocznika?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Wysoki mocznik we krwi może świadczyć o wielu schorzeniach, w tym: niewydolności nerek, wysokiej podaży białka w diecie lub rozpadzie białek - nasilonym katabolizmie. Aby stwierdzić, co jest przyczyną, warto wykonać dodatkowe badania. Podstawą diety jest ograniczanie spożycia białka. Białko występuje przede wszystkim w mięsie, rybach, twarogu, białkach jaj, strączkach (soczewica, ciecierzyca, fasola, bób, groch). Dlatego też powinien pan ograniczyć te produkty. Dieta ze zbyt wysoką ilością białka działa niekorzystnie na nerki, ponieważ w wyniku przetwarzania przez organizm tego składnika powstają mocznik i kreatynina. O ilości białka w diecie decyduje stężenie mocznika i kreatyniny w osoczu krwi oraz klirens kreatyniny.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta