Dieta przy zatruciach pokarmowych [Porada eksperta]

2013-04-03 15:16

Zatrułam się rybą. Jak najszybciej oczyścić organizm? Co jeść by szybko się wzmocnić, jestem osobą z niedowagą.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Przede wszystkim należy zadbać o uzupełnienie elektrolitów. W aptece można zakupić saszetki z odpowiednią mieszanką do rozcieńczenia z wodą. W tym czasie warto stosować dietę łatwostrawną tzn. nie podrażniającą żołądka i jelit. Będąc na diecie łatwostrawnej, należy spożywać co 2,5-3 godziny około małych 5 posiłków. Ostatni posiłek powinno się zjeść nie później niż na dwie godziny przed snem. Podstawą diety ławostrawnej jest ograniczenie lub nawet wyeliminowanie produktów i potraw tłustych, smażonych, długo zalegających w żołądku, wzdymających oraz ostro przyprawionych i z dużą ilością błonnika. Przykładowe menu dla diety łatwostrawnej to: I ŚNIADANIE 500 kcal Ryż z musem jabłkowym • 2/3 opakowania ryżu • 1/2 szklanki mleka 2% • 2 jabłka • 2 łyżki rodzynek II ŚNIADANIE 360 kcal 1 spora grahamka 80 g posmarowana 1/2 opakowania chudego twarożku (75 g), 2 plasterki gotowanej lub pieczonej piersi indyka, duży pomidor bez skóry, liście sałaty. OBIAD 540 kcal Pulpeciki szpinakowe z kurczaka z kaszą i buraczkami • 150 g mielonej piersi kurczaka • 2 łyżki mrożonego szpinaku • ½ ząbka czosnku, marchewka • 1/2 czerstwej bułki pszennej • łyżka mąki pszennej • 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek • łyżka otrębów pszennych • sok z cytryny • zielenina • odrobina soli, pieprzu • świeże/suszone zioła. Kurczaka wymieszać z namoczoną bułką, startą, ugotowaną marchewkę, szpinakiem, mąką, oliwą, czosnkiem, otrębami, zieleniną i doprawić. Z masy uformować pulpeciki i gotować na parze. Podawać z 1/2 torebeczki 50g) kaszy jaglanej lub peczak oraz surówką z buraczka 200g PODWIECZOREK 200 kcal Amarantus z jogurtem i miodem 1 opkaownaie jogurtu naturalego pro biotycznego 150g, łyżeczka miodu naturalnego 5g, 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 8g KOLACJA 300 kcal Krupnik z kawałkami kurczaka i warzywami • 1/2 opakowania ryżu brązowego • 50 g fileta z piersi kurczaka • marchewka, kawałek pietruszki, selera i pora • łyżeczka oliwy • zielenina • odrobina soli, pieprzu •świeże/suszone zioła.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta