Dieta w kamicy żółciowej - co jeść, a czego unikać? [Porada eksperta]

2014-08-11 17:53

Proszę bardzo o podanie jakie produkty można jeść i w jakiej postaci przy kamicy żółciowej (kamień w woreczku), szczególnie uwzględniając błonnik, warzywa i owoce. Spotykam się z różnymi przykładami, często sprzecznymi, np. gruszka - jedni polecają, choć podobno jest niewskazana. Albo kiszona kapusta i surowe warzywa, soki itp. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

W kamicy żółciowej należy przede wszystkim skupić się na diecie łatwostrawnej i niskotłuszczowej zaraz po operacji oraz w okresie zaostrzenia objawów. Różne zalecenia mogą wynikać z fazy lub etapu, na jakim jesteśmy. Zaraz po operacji restrykcje są większe, potem można "troszkę poluzować".

Najważniejsze jednak na wszystkich etapach jest ograniczenie tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Inaczej mówiąc, wykreślamy z jadłospisu smalec, boczek, bardzo tłuste mięsa i wędliny z widocznym tłuszczem, śmietanę powyżej 18%, tłuste sosy zabielane śmietanką i zasmażką, pleśniowe oraz żółte sery. Z wszystkich grup produktów należy wybierać te, które są niskotłuszczowe, czyli chude, a zatem chude produkty mleczne, drób (ale bez skóry), chude gatunki ryby, chuda cielęcina, wołowina. Należy ograniczać spożywanie potraw smażonych na rzecz gotowanych, gotowanych na parze, duszonych czy pieczonych w folii, co pozwala na wyeliminowanie dodatku tłuszczu. Jeżeli już dodajemy niewielką ilość tłuszczu do potraw to takich jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany na zimno.

Kolejna kwestia dotyczy błonnika, o który Pani pytała. Tu istotne jest jedzenie odpowiedniej ilości warzyw i owoców oraz produktów zbożowych z pełnego przemiału bogatych w błonnik pokarmowy. Przede wszystkim w diecie powinny znaleźć ryż brązowy, kasza gryczana i jęczmienna, razowy makaron, chleb żytni z pełnego przemiału. W kamicy żółciowej powinno się ograniczyć żółtka jaj, oraz produkty wzdymające, takie jak nasiona roślin strączkowych, pory, cebula, kalafior, kapusta. Kiszona kapusta, właściwie wszystkie surowe warzywa i owoce są zalecane gdy nie ma objawów ze strony pęcherzyka żółciowego. Jeżeli pojawiają sie bóle należy ograniczyć błonnik czyli zarówno surowiznę, jak produkty zbożowe nieoczyszczone. Pozdrawiam.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta