To dobrze że Pani córeczka lubi jajka, ponieważ są one bardzo wartościowym produktem spożywczym. Zawierają białko o wzorcowym składzie aminokwasowym. Zawierają wszystkie ważne składniki mineralne oraz witaminy: A, B1, B2 i niacynę. W jaju brakuje jedynie witaminy C.
Dla dzieci w wieku szkolnym nie należy przekraczać porcji 6-7 jaj w tygodniu. Należy pamiętać, że jest to wartość średnia, więc jeśli w ciągu jednego dnia pociecha zje 2 jajka na obiad, czy jajecznicę z 2 jaj na śniadanie, to kolejne 4 należy rozłożyć na resztę tygodnia.
Należy pamiętać, że jaja występują też w formie ukrytej w majonezie, plackach, makaronach, ciastach itd. Nie ma jednak powodu do obaw, jeśli w jednym tygodniu zdarzy się zjeść 8 czy 9 jajek, w następnym należy wtedy ograniczyć ich ilość i zastąpić rybą, strączkami czy mięsem.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta