Płatki owsiane można spożywać na kilka sposobów w zależności od tego na jakim efekcie nam zależy. Można spożywać gotowane (lub po prostu zalane wrzątkiem), bo wtedy łatwiej uwalniają energię, maja wyższy IG oraz mniej kwasu fitynowego. Z drugiej strony również można spożywać je w postaci surowej, bo wtedy mają niższy indeks glikemiczny, czyli będą wolniej uwalniać energie i na dłużej sycić. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest metoda pośrednia, czyli zalać letnią wodą i pozostawić na noc. Rano można dodać wszystkie potrzebne dodatki typu owoce, jogurt cynamon, wanilia itd. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta